Simulacija: Kako alkohol i mobilni telefon desetkuju naše vozačke sposobnosti

U subotu je u Ratini održan susret vozača mlađih od 23 godine, koji su imali priliku da se takmiče, ali i da se uvere koliko je rizično voziti pod uticajem alkohola ili sa mobilnim telefonom u rukama

            Na improvizovanom poligonu u Ratini u subotu su najviše uzbuđenja kod mladih vozača, ali i najviše iznenađenja rezultatom, izazvale pokazne vežbe: preći stazu u dužini od 50 metara sa dvostrukom krivinom – sa mobilnim telefonom u rukama i suvozačima koji ih ometaju. A još već izazov je bio voziti gledajući kroz „pijane naočare“, koje simuliraju različiti stepen alkoholisanosti, od 0,8 do 2,3 promila alkohola u krvi.

“Pijane naočare”: Simulacija vožnje pod uticajem alkohola i droge, ali i umora

            Ovu priliku pružilo im je kraljevačko udruženje „Bebedno u saobraćaju“, koje je, nakon prolećnog organizovalo i ovaj jesenji susret mladih vozača iz Kraljeva. Dejan Raković iz ovog udruženja ističe da je cilj što mlađu populaciju vozača pripremiti za bezbednu vožnju:

            – Pokazne vežbe su postigle svrhu i mislimo da mladim ljudima koji su učestvovali neće pasti na pamet da voze ako su pili alkohol, ali ni da koriste mobilni telefon dok voze. Zadatak je bio da provezu stazu od 50 metara sa dvostrukom krivinom, vozili su vrlo sporo, u prvom ili drugom stepenu prenosa i na cilj su stizali zaprepašćeni koliko je teško. Od 11 vozača, samo je jedan jedini primetio da su usput bila postavljena i dva saobraćajna znaka, ali ni on nije notirao koji su znaci! Bili su zaista iznenađeni koliko alkohol, mobilni telefon, društvo i preglasna muzika u autu destruktivno deluju na sposobnosti vozača.

Vožnja kroz gabaritni prolaz

            Među 11 učesnika bile su tri devojke i 8 mladića. Statistika Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da su u uzrastu do 30 godina mladići najrizičnija grupa i to dvostruko – i izazivaju mnogo više nezgoda nego devojke i mnogo više stradaju.

            Kad već dođe do nesreće, onda poznavanje prve pomoći može da spasi živote. Zato su volonteri Crvenog krsta Kraljevo demonstrirali pružanje prve  pomoći  u slučaju povreda do kojih u saobraćajnim nesrećama najčešće dolazi.

Pružanje adekvatne prve pomoći u slučaju saobraćajne nezgode može spasiti živote

            Susreti vozača imali su i takmičenje iz dva dela: test o poznavanju propisa i savlađivanje poligona. Zadaci na poligonu su bili slalom vožnja između čunova, savladavanje ograničenog prostora metodom pet manevara, paralelna i upravna garaža, prolazak kroz gabaritni prolaz, procenjivanje širine i dužine vozila, tj. zaustavljanje na zadatoj liniji.

Pobednik je bio Nemanja Trošić, drugo mesto je osvojio Ognjen Kozoder, a treće Boban Simić. Prvoplasirani su dobili i novčane nagrade (10.000, 6.000, 4.000), a Dejan Rakić ističe da je nagradni fond obezbedio CMV – Centar motornih vozila AMSS-a. CMV je obezbedio i motorno vozilo, kao i iznajmljivanje poligona na platou firme „Trgomen“ u Ratini.


Pobednička trojka

Na naš komentar da je šteta što više mladih ljudi nije imalo priliku da prođe sve ove edukacije i vežbe, Rakić kaže da pojedinačno gledano akcija ne može biti masovnija jer treba obezbediti maksimalnu bezbednost učesnicima, ali da je  namera udruženja „Bezbedno u saobraćaju“ da više puta godišnje organizuje ovakve susrete mladih vozača.

R.V.