Ski-lift i zvanično radi, a evo šta se još planira na Goču! (VIDEO)

Do kraja zimskog raspusta vožnja ski-liftom na Goču biće besplatna! Pomoćnica ministra turizma i gradonačelnik zvanično su pustili u rad ovaj ski-lift, a najavljeni su i novi sadržaji na Goču

            Iako je juče (sreda) bio radni dan, svi kapaciteti Dečijeg odmarališta na Goču bili su popunjeni, a na ski stazi skijaša taman da popune sve „tanjire“ na novom ski-liftu. Pošto je bilo vreme ručka za decu koja su organizovano na Goču, u trenutku kada smo mi bili na planini, na stazi su preovladavali najmlađi Kraljevčani u pratnji roditelja, ili deka i baka. Većina se niz stazu spuštala polako i pomalo nesigurno učeći prve spustove i kristijanije.

Pogledajte VIDEO reportažu:

Goč je za Kraljevčane bio i biće mesto na kome se uči skijanje, novi ski-lift je već posle nekoliko dana probnog rada opravdao svoje postojanje, postavljen posle šest godina od kada je stari razmontiran.

            Juče je ski-lift u upotrebu zvanično pustila Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam, trgovinu i telekomunikacije u društvu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića i direktora Dečijeg odmarališta Goč Ivana Milića.

Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam, trgovinu i telekomunikacije pušta u rad ski lift sa kraljevačke strane Goča

Novi ski-lift, ugradnja i sređivanje staze koštali su 35 miliona dinara, od čega je grad Kraljevo izdvojio 20 miliona, a Ministarstvo turizma 15 miliona. Pored toga, kupljen je i tabač za sneg i postavljena rasveta, tako da je moguće i noćno skijanje.

Kupljena je i ulazna kapija od 4,2 miliona dinara, ali do ponedeljka 24. januara neće biti u upotrebi, što znači da je do kraja zimskog raspusta vožnja ski-liftom besplatna! Posle toga će biti: za odrasle 800 dinara, za decu 700 d, za noćno skijanje 1.000, za grupe od 20 i više ljudi 600 d po osobi.

Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić rekla je da je Goč primer dobre saradnje vlade Srbije, ministarstva i lokalne samouprave:

– Sa ski-liftom i uz dodatne turističke sadržaje na samoj planini, kao i kulturno-istorijske atrakcije koji postoje oko Kraljeva, blizinu Vrnjačke Banje, brojna izvorišta vode, lovišta… stvaraju se dobri uslovi za unapređenje Goča i ovog kraja, ne samo na lokalnom, nego i regionalnom nivou. Sve ovo pozicionira Goč kao jednu od izuzetnih turističkih destinacija. Ovakvi projekti su značajni za turizam, ali i za podsticanje zapošljavanja lokalnog stanovništva.

Dunja Đenić, pomočnica ministra za turizam, trgovinu i telekomunikacije u društvu dr Predraga Terzića, gradonačelnika Krajeva i Ivana Milića,direktora Dečjeg odmarališta “Goč”

            Gradonačelnik Predrag Terzić je istakao da je stvorena mogućnost da deca iz Kraljeva i ostalih gradova borave u prirodi i nauče da skijaju na Goču, i to po povoljnim cenama:

            – Naš cilj je bio da deca iz kraljevačkih osnovnih i srednjih škola dobiju mogućnost da deo raspusta provedu na Goču i da skijaju, i to po cenama znatno nižim nego što su na Kopaoniku i Zlatiboru. Za organiozovani boravak dece u objektima dečijeg odmarališta cena punog pansiona je samo 900 dinara, odnosno 1.100 dinara u novom objektu. Izgradili smo ski-lift, kupili tabač, osvetlili stazu, kraljevački privrednici su kupili još jedne motorne sanke… tako da sada na Goču imamo sve uslove za skijanje. Mislim da su svi ljubitelji Goča srećni što je naša planina počela da živi, a mi ćemo je i dalje razvijati.

Ski lift i tabač ponovo na Goču – januar 2022. foto V. Vasić

            Novinare je upravo najviše i zanimalo šta se planira za Goč u predstojećem periodu, sa posebnim akcentom na veliku skijašku stazu. Podsećamo, ona je vodila od Dobrih voda do Sokolje i bila je duga oko 1.500 metara.

– Izgradnja velike žičare je svakako u našim planovima. Olakšavajuća oklonost je da žičara već postoji – dobijena je na poklon od Skijališta Srbije, to je dvosedežnica koja je nakada bila na Kopaoniku na stazi Bela reka 1. Ove godine smo u budžetu izdvojili sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju. Međutim, moramo razmišljati i o letnjim sadržajima, kao što su avantura-park i zatvoreni bazen. Biće potrebno vreme i sredstva za to, ali bitno je da znamo šta nedostaje Goču da bismo upotpunili dane gostima.

Gradonačelnik je istakao da će sa prvim lepim danima biti nastavljena izgradnja puta ka Goču, koji finansira Vlada Srbije preko JP „Putevi Srbije“. Mi smo se osvedočili da je put odličan, znatno širi nego što je bio, mnoge oštre krivine znatno ispravljene, na mnogo mesta izgrađeni potporni zidovi… rekli bismo da se zaista radi da potraje.

A da bi imalo svrhe voziti se do Goča, to je ponajviše briga direktorra Dečijeg odmarališta Ivana Milića. Sa neskrivenom radošću je istakao da su tokom zimskog raspusta svi kapaciteti bili popunjeni:

– Kada sam pre pet godina govorio o planovima, mnogima je zvučalo nerealno. Uz pomoć Vlade Srbije, ministarstava prosvete, turizma i nekadašnjeg za demografiju, zatim uz pomoć grada Kraljeva i Raškog okruga danas imamo paviljon sa 180 mesta, hotel sa 120 mesta, rekostruisane sportske terene sa tartan podlogom, rekonstruisanu balon salu. To pokazuje da nije bila prazna politička priča. I za leto su nam kapaciteti već popunjeni sportskim ekipama koje će ovde dolaziti na pripreme, i prolećna sezona je delom popunjena. Imamo problema što zbog kovida nismo bili u mogućnosti u svakom trenutku da radimo, nije bilo rekreativne nastave, ali smo opstali.

Milić kaže da Goč ima veliki potencijal, da se neće zaustaviti na maloj stazi i da u ustanovi imaju dosta želja i ambicija, kao što su velika skijaška staza i pomenuti avantura-park, zatvoreni bazen, još jedna balon sala, kao i oprema za osnežavanje staze da bi se produžila ski-sezona:

– Svaki novi objekat koji bi se otvorio na Goču dočekali bismo kao zdravu konkurenciju. Očekujemo i pozivamo potencijalne investitore da ulažu u Goč, jer mi u ovom trenutku nemamo slobodan nijedan ležaj. Mi ne možemo biti pandan Kopaoniku i Zlatiboru, ali gledali smo da mališanima priuštimo skijanje po najpovoljnijim cenama.

A cene u objektima Dečijeg odmarališta su zaista više nego povoljne. Za kraljevačke učenike osnovnih škola na rekreativnoj nastavi pun pansion je svega 900 dinara u hotelu, odnosno 1.100 dinara u „Gočku“. Za ostale goste pun pansion je:

Objekat Gočko – Goč (kraljevačka strana) – pansion 2.000 dinara
Terasa hotela “Dobre vode” Goč – pansion 1.800 dinara

            I dok je ekipa zvaničnika i novinara razgovarala, neki su se bavili mnogo lepšim „poslom“ – skijanjem. Na dnu staze upoznajemo dve osmogodišnje devojčice iz Kraljeva: Ivonu Mitrović je na planinu doveo deda:

            – Počela sam da skijam prošle godine na Kopaoniku, ali odlična je i ova staza. Sviđa mi se što staza nije mnogo duga, blizu nam je da dođemo, a i nije velika gužva. Na ski-lift ne smem sama, idem sa dedom.

Ivona Mitrović (8) sa dedom Milošem Gavrilovićem, Goč, ski-lift, Dobre vode

            Deda je iskusan skijaš Miloš Gavrilović, profesor fizičkog u penziji:

            – Staza je idealna za početnike, blizu je, mnogo jeftinije od Kopaonika. Nadam se da će Goč nastaviti da se širi i razvija kao turistički centar prvenstveno zbog dece i omladine iz Kraljeva, ovo je pravo mesto za prve korake na skijama. Cene? Ma, ovde nam je kao kod kuće!

            Devojčica Ljubica Nešić je bila u punoj skijaškoj opremi i vrlo raspoložena da svoju prvu izjavu novinarima:

            – Skijam od pretprošle godine. Odlična je staza, bili smo na Goču sa banjske strane, ali mi se ovde više sviđa, jer je lakša. Došla sam sa tatom – rekla nam je Ljubica.

Ljubica Nešić

            Kao pravi turistički centar Goč ima obezbeđeno i dežurstvo dvočlane ekipe za ukazivanje prve pomoći. To su volonteri Crvenog krsta, koji su prošli posebnu obuku. Mi smo razgovarali sa Nevenom Đurović i Stefanom Nevistićem:

            – Za ovih nekoliko dana od kada radi sku-lift, nismo imali ozbiljnih intervencija, bilo je nekih manjih padova i „sudara“ sa ogradom na kraju staze, ali može se reći da smo za sada bez povreda i neka tako ostane. Svi mi volonteri koji budemo ovde dežurali prošli smo obuku Crvenog krsta za spasioce u planini. Tako je prošle godine više od 20 naših članova je obezbeđivalo skijališta u Srbiji, a evo od ve godine bićemo i na Goču. Pazimo na svoje sugrađana i goste i pomažemo da svi budu bezbedni.

Stefan Nevistić i Nevena Đurović, volonteri – spasioci Crveni krst, Goč Dobre vode

            Na kraju bi valjalo da prećutimo vlastiti komentar da se, eto, kao skijašice i Kraljevčanke, kao deca radujemo otvaranju ski-lifta na Goču – dakle, nečemu što je legendarni Miša Milenković na toj istoj stazi otvorio još pre 40 godina i ubrzo nakon toga još i žičaru na „velikoj stazi“… Što je bilo, bilo je, želeli bismo da je ovo zaista znak nekog novog početka u razvoju Goča. Planine koju Kraljevčani vole i na kojoj je svako od nas proveo bar nekoliko dana.

R. Vesković