Skupština grada: Šta spremaju javne ustanove za 2022. godinu?

Zahvaljujući novoj Odluci o nagradi Anđelko Savić” – veći broj srednjoškolaca će dobiti ovu novčanu nagradu, čemu je doprinela i redakcija portala KRUG. Proširena i prava na naknadu za vantelesnu oplodnju…

            Dve važne tačke dnevnog reda usvojene na današnjem zasedanju Skupštine grada su Odluka o jednokratnoj nagradi „Anđelko Savić“ za srednjoškolce koji su odličnog uspeha i ispunjavaju određene socijalne kriterijume, kao i izmene Odluke o naknadi za vantelesnu oplodnju. U oba slučaja radi se o ublažavanju kriterijuma, što će za rezultat imati da će veći broj građana moći da iskoristi ova novčana davanja. O tome koje uslove će sada morati da ispune oni koji budu konkurisali za ova sredstva pročitajte u našem tekstu Više novca za nagradu „Anđelko Savić“ i proširen obuhvat srednjoškolaca.

            Tokom diskusije o Odluci o nagradi „Anđelko Savić“ odbornik OG Zdrava Srbija Miroljub Baković je zamerio gradonačelniku što će sredstva od zakupnine za „Zadužbinu“ u punom iznosu biti usmerena za ovu nagradu tek od 2023, kao i zašto prošle godine nije potrošeno ni onih planiranih tri miliona. Predrag Terzić je odgovorio:

            – Suština problema nije bila u iznosu, već u nemogućnosti da deca ispune uslove. Materijalni kriterijum je bio primanje po članu ispod 30% prosečne plate u Kraljevu, ali te dece nije bilo dovoljno. U razgovoru sa novinarkom portala KRUG Radmilom Vesković mi smo uočili problem i u najkraćem roku smo predložili izmene. Naš cilj za ovu godinu je da raspodelimo sav novac (3,1 milion – prim. R.V.), da vidimo koliko će biti te dece po izmenjenim uslovima… a dogodine će biti duplo više novca.

            Najvažnije izmene Odluke o naknadi za vantelesnu oplodnju su da će od sada biti dovoljno da je jedan supružnik državljanin Srbije, kao i da par ima prebivalište (za raseljene boravište) u Kraljevu najmanje jednu umesto kao do sada 3 godine. U raspravi su se čuli predlozi za još dodatno ublažavanje kriterijuma, a na osnovu primera iz života: – predlog da samo buduća majka ima prebivalište u Kraljevu, jer je dosta slučajeva da su supružnici prijavljeni zbog posla u različitim gradovima; – da se pravo na pokušaj vantelesne oplodnje omogući i parovima koji zbog određene dijagnoze ne mogu prve pokušaje da ostvare o trošku zdravstvenog osiguranja.

Odbornici su u nastavku zasedanja Skupštine usvojili programe rada 14 ustanova čiji je osnivač grad, a mi prenosimo kratke naznake za neke od njih, u skladu sa kratkim obraćanjima direktora.

Narodni muzej: fokusiranje na primarnu delatnost – zaštita pokretnih kulturnih dobara, nastavak izdavačke delatnost sa akcentom na stručni časopis „Naša prošlost“, koji se objavljuje u saradnji sa Istorijskim arhivom, kao i objavljivanje Zbornika radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa; nastavak bogate izložbene delatnosti.

Istorijski arhiv: U znaku 140 godina od dobijanja imena Kraljevo i proglašenja Kraljevine Srbije; priprema naučnog skupa „Kraljevo – grad, ljudi“, izložba Kraljevina Srbija u grad Kraljevo 1882-1918; i pored inovativnog načina skladištenja građe ostaće problem nedovoljnog prostora.

Narodna bilbioteka Stefan Prvovenčani: Akcenat će biti na nabavci knjižne i neknjižne građe, unapređenju korisničkih servisa, digitalizaciji, unapređenju izdavačke i izložbene delatnosti, učešće u obeležavanju značajnih jubileja, kao i kulturnih manifestacija; sanacija i uređenje prostora u kome je Biblioteka.

Kraljevačko pozorište: Za ovu godinu se planira izvođenje 90 predstava, od toga 70 na matičnoj sceni i 20 na gostovanjima; planirana su dva namenska programa: Putevima svih Nemanjića i Obeležavanje 14. oktobra. Trenutno se sanira havarija sistema za grejanje, pozorište će biti spremno za pubilku do 24. februara.

Kulturni centar Ribnica: Uz sve dosadašnje festivale i programe, novina je da planira da Zlatne harmonike Kraljeva postanu festival i to dvodnevni, a ako se dobiju sredstva Ministarstva kulture, onda i trodnevni.

Dom kulture Studenica u Ušću: Godišnji koncert KUD-a Studenica, Sabor pesme i lepote Srbije u maju, Susreti veterana folklora, deveta smotra dečijeg folklora…

Predškolska ustanova „o. J. Rita“: Ova godina će biti u znaku velikih promena u programskim osnovana u tri glavna domena, horizontalna razmena sa predškolskim ustanovama u drugim gradovima.

Centar za socijalni rad: U jeku priprema za socijalnu kartu, čiju primenu država planira od 1. marta, kao i za e-pisarnicu, program umrežavanja svih centara u Srbiji… zbog svega toga u jeku su opsežne pripreme i obuke zaposlenih

Centar lokalnih usluga: pruža sedm usluga; pomoć u kući 6 gerontodomaćica ima 45 korisnika na gradskom, a poslednje tri godine i na seoskom području. Najveći je pritisak na uslugu ličnog pratioca, imali su 28 korisnika, a potrebu ima 45 osoba, pa je postojala lista čekanja. Grad je uspeo da iznađe sredstva, u toku odabir ličnih pratilaca i lista čekanja više neće postojati.

Turistička organizacija Kraljevo: spremni za medijske i terenske promocije; poslednje dve godine nije bilo sajmova, TOK se sprema kao da će ih biti, a ako ne bude, organizovaće ponovo terenske promocije u gradovima Srbije i regiona, koje su dale dobre rezultate; fejsbuk i instagram profili TOK-a su postali snažni kanali promocije.

Sportski centar Ibar: neizvesno je da li će biti međunarodnih utakmica i turnira, jer je prošle godine otkazano; u novoj hali se redovno održavaju takmičenja; popunjeni su svi termini u staroj hali i pokazuje se da je ona i dalje neophodna gradu.

Apotekarska ustanova: Prvi put se našla na listi korisnika budžetskih sredstva. Grad će sa osam miliona dinara pomoći održavanje apoteka u selima u kojima nema ekonomske opravdanosti za to, sve ostale aktivnosti Apotekarska ustanova finansira iz sopstvenih sredstava.

R.Vesković

1 komentar za naslov “Skupština grada: Šta spremaju javne ustanove za 2022. godinu?

  1. A šta sprema Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Kraljeva? Oni se živi ne čuju. Jedino što im valja je stranica na fejsu ko god da je vodi svaka mu čast. Jedino što vidim kvalitetno kod njih.

Comments are closed.