Šta se dešava na tržištu deviza? (VIDEO)

„Nismo kupovali evre, jer nemamo od čega“, tako na pitanje jesu li primetili gužve ispred menjačnica krajem prošle nedelje odgovaraju sugrađani sa manjim platama i penzijama; oni drugi bili su uplašeni što deviza u menjačnicama nema dovoljno, a mi smo istraživali – ima li razloga za paniku?

„Koga zmija ujede i guštera se plaši…“, time bi verovatno mogli da se opišu razlozi naglog skoka potražnje za evrima, koje je počelo krajem prošle nedelje širom Srbije. U Kraljevu je od petka bila primetna povećana tražnja, pa i po nekoliko građana kako čekaju ispred nekih menjačnica. Poslednjih par dana takvih redova – nema.

            Od nekih radnika u menjačnicama smo čuli da pojedini građani vade dinare „iz  slamarice“, jer dolaze sa ispresovanim „crvendaćima“. Šta se to dogodilo u poslednjih nekoliko dana, ima li razloga za paniku?

            Dugogodišnji vlasnik menjačnice u centru grada „Toksi“ Tomislav Perišić kaže da nema razloga ni za paniku, ni za brigu i kategorički tvrdi da će kurs evra ostati stabilan. Na pitanje šta se to događa sa evrom, Perišić kaže:

Pogledajte VIDEO prilog:

            –  Sa evrom se ništa ne događa. Narod je panično reagovao i bez razloga shvatio da će evro da skače, a to će teško da se desi. Neće. Trenutno je samo zastoj zbog navalice. Kurs će sigurno da ostane stabilan. Narod je panično reagovao i pogrešno shvatio ovu situaciju u Ukrajini. Još dan-dva i tražnja će da se normalizuje.

            Perišić kaže da nema nikakvih ograničenja u prodaji evra, da menjačnice prodaju sve evre koje otkupe i da kod njega ili kod njegovih kolega onaj kome je potrebno, može da kupi i 1.000 evra. Zašto je onda ipak došlo do povremenog stvaranja redova?

            –  Potražnja za evrom nije puno skočila, nego imate menjačnice koje se bave i platnim prometom i menjački posao im nije prioritetna delatnost. Imate malo menjačnica koje mogu da podnesu tu tražnju za devizama, jer ima mnogo malih menjačnica. Onda narod počne da ide od jedne do druge koje ne mogu to da podrže. Zbog toga se bespotrebno pravi panika.

            Vlasnik menjačnice „Toksi“ još kaže da u ponudi ima i ostalih valuta, dolara, franka… ali je za njima manja tražnja. Na pitanje da li su ovlašćeni menjači dobili neka posebna uputstva od Narodne banke Srbije kaže da nisu i dodaje:

           – Normalno radimo, a građani treba da znaju samo jednu stvar: Narodna banka je ozbiljna institucija i nemam šta drugo da kažem… Evro će da ostane stabilan sigurno.

Tomislav Perišić

            Krajem prošle nedelje u nekim gradovima je došlo i do velikog skoka prodajnog kursa dinara, znatno iznad menjačnicama dozvoljenih 1,25% u odnosu na zvaničan srednji kurs. Zato je Narodna banka Srbije počela kontrolu po prijavama građana i podsetila vlasnike da im uz prekršajnu prijavu preti i oduzimanje dozvole za rad.

Baš zbog straha od rasta cena, odnosno infalcije, građani su i pohrlili da kupuju evro računajući da će se tako zaštititi od gubljenja na vrednosti novca. Ekonomisti, međutim, kažu da je uzalud odlazak u menjačnicu, zato što “kupovina evra nije garancija, budući da inflacija pogađa i evro”.

M. M. D. – R. V.