Stanari ove zgrade decu uče da komšije treba da budu najbolji prijatelji (VIDEO)

Ove godine, ukupno trideset četvoro dece (32 mališana koji žive u kraljevačkoj Kuli 2 i dvoje dece parihijskog sveštenika u ovom kraju) ponovo je dobilo novogodišnje paketiće. Najveseliji dan u godini u ovom soliteru, poslednje tri godine uvek je današnji datum. Tada za najmlađe stambena zajednica ove zgrade u Ulici vojvode Putnika organizuje pravu novogodišnju bajku, kada Deda Mraz dođe da uruči poklone „svim mališanima koji su bili dobri tokom godine“. Paketiće dobijaju sva deca do 11 godina, a za bajku čiji deo su veselo okićena jelka, pano u ulazu sa radovima posvećenim praznicima i posluženje za najmlađe, ali i one starije, zadužene su mame i tate, stanari i upravnica Biljana Marinković.

Ove godine, ukupno trideset četvoro dece (32 mališana koji žive u kraljevačkoj Kuli 2 i dvoje dece parihijskog sveštenika u ovom kraju) ponovo je dobilo novogodišnje paketiće. Najveseliji dan u godini u ovom soliteru, poslednje tri godine uvek je današnji datum. Tada za najmlađe stambena zajednica ove zgrade u Ulici vojvode Putnika organizuje pravu novogodišnju bajku, kada Deda Mraz dođe da uruči poklone „svim mališanima koji su bili dobri tokom godine“.

Pogledajte VIDEO prilog:

Paketiće dobijaju sva deca do 11 godina, a za bajku čiji deo su veselo okićena jelka, pano u ulazu sa radovima posvećenim praznicima i posluženje za najmlađe, ali i one starije, zadužene su mame i tate, stanari i upravnica Biljana Marinković.

Trudimo se da prepoznamo senzibilitet dece, pa paketiće biramo u zavisnosti od njihovih godina. Slatkiši su im isti, ali forsiramo knjige, jer vidimo da deca to vole. Ovom danu raduju se svi stanari. Dečji osmesi u ovim turobnim vremenima vraćaju nam optimizam., pogotovo kad sa terase pogleedamo koliko se dece iz naše zgrade igra u parkiću ispred zgrade – kaže za portal Krug upravnica Marinković, ne propuštajući da naglasi koliko su za organizaciju zaslužni i roditelji dece.

Da je prelepo videti razdraganu decu na okupu, koja se i inače međusobno druže smatra i stanarka Kule 2 Danica Janković Veljković:

Nisam čula da je ijedna druga zgrada u Kraljevu organizovala nešto slično. Bilo bi lepo da jeste, jer za decu nema ničeg lepšeg nego da se i ovako upoznaju i zato ovakav događaj treba da ostane lepa tradicija.

Radost dece, njihovo ostajanje u holu i posle podele paketića i želja da se igraju, ponovili su se i ove godine, jer su ranija ovakva okupljanja doprinela da se deca zbliže i zbliže međusobno i svoje roditelje.

Deda Mraz je tokom svoje „novogodišnje priče o svetu iz kojeg dolazi“, prozivao decu i uručivao im paketiće. Opet je vrednija od materijalnog bila želja dece da podele svoje vreme sa Deda Mrazom (popularnim Žikicom koji već 43 godine sa radošću igra ovu ulogu – potpuno posvećeno) i da mu pokažu šta sve znaju.

Mališani su Deda Mrazu recitovali, oni hrabriji ponešto i otpevali, a zajedno sa njim su se uhvatili i u neizbežan vozić onog Ive koji je „iz kuće istrčao na ulicu i sav zadihan zahuktao k’o lokomotiva“. Novogodišnje pesmice su i danas bile obavezne i njih su pevali – svi u glas.

U ovom soliteru koji ima 71 stan živi 250 ljudi.

To je čitavo jedno malo selo, a mi na ovaj način želimo da poručimo kako komšija opet treba da bude najbolji prijatelj, jer komšija uvek bude u prilici da prvi pritekne kada nešto zatreba. Decu koja su nam divna i vaspitana učimo da ne treba samo da kažu „dobar dan“ u prolazu – pojašnjava Biljana Marinković.

Posle ovako lepih doživljaja shvatite koliko su u pravu bili oni koji su nekada tvrdili da Deda Mraz u naše domove ulazi kroz dimnjake, jer je jedino ispravno reći da u detinjstvo svakog deteta Deda Mraz ulazi direktno – kroz srce. U večini stanova nema više klasičnih dimnjaka, ali priče o Deda Mrazu traju i još su lepše ako ste uvereni da je „Deda Mraz svako ko voli drugog čoveka i teži da ih napravi srećnim i tome se svojim mislima, rečima ili delima posvećuje u svakom poklonu koji daruje.”

       M. M. D.