Tesla – ikona dijaspore

Tesla naučna fondacija iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike, a veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda

Tradicionalna godišnja konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije održana je onlajn.

Uvodnu reč dala je Olgica Vlačić, konzul – Generalnog konzulata Srbije u Njujorku. Osnivač i predsednik Fondacije Nikola Lončar rekao je:

Tesla je ikona dijaspore – lakše je okupiti naše mlade ljude, ali i strance na Tesla susretima nego na bilo kom drugom događaju, jer njegova “magija” ne prestaje ni danas, skoro osam decenija od kada je napustio ovaj svet.

Na konferenciji je predstavljen pilot projekat “Osnivanje Teslinih klubova”, koji je Teslina naučna fondacija sa sedištem u Srbiji  pokrenula u saradnji sa osnovnom školom “Dragomir Marković” iz Kruševca i “Branislav Petrović” iz Slatine kod Čačka, a uz monitoring i logistiku TNF iz Amerike.

U okviru programa online konferencije 2021. svi zainteresovani imali su jedinstvenu priliku da čuju i nekoliko veoma poznatih i cenjenih ljudi koji svojim radom prave velike proboje na svetskom nivou, poput Gerija Pitersona, inženjera, naučnika i publiciste, vlasnika Twenty First Century Books, koji je u okviru svoje izdavačke kuće izdao najviše knjiga posvećenih Nikoli Tesli; Mark J. Seifera, književnika i istoričara koji je prvi uradio doktorsku disertaciju na temu Nikole Tesle; braću Corum koji su svoj život posvetili nastavku rada na Teslinim patentima, posebno na bežičnom prenosu električne energije i koji su na konferenciji izneli svoja najvažnija otkrića i dostignuća.

Do sada su se Tesla konferencije održavale u hotelu „New Yorker“ u Njujorku, u  kome je Tesla živeo poslednjih desetak godina svog života,  gde je i umro 7. januara 1943.

TNF iz Filadelfije uveliko radi na programu uvođenja predmeta o Tesli u škole Amerike. Iz Fondacije su istakli da su pronašli brojne načine da ostvare ovaj cilj jer Amerika nema centralizovan sistem obrazovanja. Osim na ovom projektu, Teslina fondacija veliku pažnju usmerava i na mlade, talentovane ljude širom sveta u želji da prikaže svetu snagu i moć Teslinog naroda, ujedno spajajući sunarodnike u rasejanju sa maticom.

Tesla je važna spona kako između matice i dijaspore, tako i za povezivanje sa drugim narodima, kao i pojedincima koji imaju realnu sliku i znaju istinu o Srbima i stradanjima našeg naroda kroz vekove – naglasio je Nikola Lončar, osnivač TNF.

         Marina Bulatović

Foto: Vesna Đerić i TNF

Više informacija: teslinnarod@gmail.com