Tužna vest: preminuo Dragan Pešić Pešak

Oktobarsku nagradu grada Kraljeva dobio je 2014. godine „za umetničko stvaralaštvo, širenje kulture i profesionalna dostignuća“

Preminuo je Dragan Pešić (1960) likovni umetnik i grafički dizajner, univerzitetski profesor i dugogodišnji likovni urednik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“. Decenijama je živeo je  i stvarao u Kraljevu.

Rođen je u  Beloj  Crkvi, a Fakultet primenjenih umetnosti završio je u Beogradu. Bavio se kaligrafijom, tipografijom, grafičkim dizajnom i grafikom. Radio je kao profesor na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu (predmet iz oblasti pisma).

Oktobarsku nagradu grada Kraljeva dobio je 2014. godine „za umetničko stvaralaštvo, širenje kulture i profesionalna dostignuća“.

Dragan Pešić se afirmisao u oblasti grafičkog dizajna sa najvišim stepenom posvećenosti korenima iz kojih grafički dizajn proističe – kaligrafskim, tipografskim, piktogramskim i ideogramskim jezičkim polazištima, ekspresivnom potencijalu štamparskih i digitalnih tehnika i medija komunikacije. Priredio je veliki broj samostalnih izložbi.

Neka mu je večna slava i hvala.

Dragan Pešić biće sahranjen sutra (sreda, 30. avgust) u 12 časova na Novom kraljevačkom groblju.