U Kraljevu ponovo počela proizvodnja vatrostalnih opeka, otvorena kineska fabrika PUNAI Srbija (VIDEO)

Nova, gotovo potpuno automatizovana kineska fabrika u Kraljevu, sa 30-ak radnika proizvodiće pet puta više vatrostalnih materijala nego 90-ih godina prošlog veka Fabrika smolom i terom vezanih opeka

Svečanim presecanjem vrpce. kineska kompanija „Punai“ koja se bavi proizvodnjom vatrostalnog materijala, danas je ozvaničila početak rada svoje fabrike u Kraljevu

U nekadašnjem delu „Magnohroma“ – Fabrike za proizvodnju smolom i terom vezanih opeka, ponovo će se proizvoditi vatrostalne opeke. Fabrika smolom i terom vezanih opeka izgrađena je krajem osamdesetih godina prošlog veka. Bila je tada najsavremenije opremljena, ali je propadala kao i ceo „Magnohrom“. Fabriku smolom i terom vezanih opeka 2018. godine kupila je iz stečaja beogradska firma „Malbeks” koja ju je tri godine kasnije preprodla kineskoj kompaniji PUNAI, koja je odmah krenula u obnovu objekata i ugradnju najsavremenijih mašina i opreme.

Pogledajte VIDEO:

Od osnivanja PUNAI korporacije pridržavamo se misije pružanja odličnih proizvoda i sistemskih rešenja za globalne industriji pružajući visokokvalitetne proizvode usluge za skoro 70 najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čelika u cilju što bolje pružanja usluga i stvaranje vrednosti za kupce širom sveta – istakao je Fan Djun Ling, direktor kompanije PUNAI Srbija.

Plan izgradnje fabrike odvija se u dve faze: u prvoj se grade proizvodni kapaciteti od 30.000 tona proizvoda od magnezit ugljenične cigle i 10.000 tona tzv. neoblikovanih proizvoda. U drugoj fazi će biti izgrađeni proizvodni kapaciteti za 20.000 tona magnezijum ugljenične cigle i 10.000 tona neoblikovanih proizvoda. Nakon puštanja kompletnih kapaciteta  u rad biće dostignut planirani godišnji proizvodni kapacitet od 50.000 tona magnezijum ugljeničnih i 20.000 tona neoblikovanih proizvoda.

Predstavnici PUNAI kompanije istakli su da Srbija, kao zemlja na jugoistoku Evrope predstavlja kopnenu vezu između jugoistočne i zapadne Evrope i Evroazije, a zbog blizine Bliskog istoka i severne Afrike ima superioran geografski položaj i širok tržišni prostor za vatrostalne materijale u okolnim područjima.

Ovo za državu Srbiju znači povratak nekada velike firme. Na ovom projektu sam lično radio od prve inicijative i kontakata sa ovom velikom kineskom kompanijom, zahvaljujući kojoj će ova fabrika proizvoditi pet puta više vatrorostalnih materijala nego 90-ih godina prošlog veka Fabrika smolom i terom vezanih opeka – istakao je kaže Milan Bijelić, suosnivač PUNAI Srbija.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzič podsetio je na velike projekte koji su realizovani u našoj zemlji u partnerstvu sa Kinom i poručio da je otvaranje nove fabrike još jedan dokaz čvrstog prijateljstva dveju zemalja:

Kraljevački Magnohrom nekada je bio nadaleko poznat i zapošljavao je 5.500 ljudi, Uveren sam da ćemo uz pomoć naših kineskih prijatelja ponovo učiniti ovu fabriku velikom.

U prvu, do sada završenu faza projekta, prema rečima predsednika PUNAI korporacije u Kini, uloženo je 10,8 miliona evra. „Punoprocesna“, automatizovana proizvodna linija zasniva se na potpuno automatskim hidrauličnim presama i robotima, koji obezbeđuju stabilnost proizvoda, potrošnju energije, ali i potrebu za fizičkim radom radnika, pa će, i kad fabrika bude funkcionisala kompletnim kapacitetima, biti potrebno tek nešto više od 30 radnika, a fabrika će, kako su istakli investitori “doprineti lokalnoj privredi sa oko 70 miliona evra vrednosti industrijske proizvodnje“.

   M. M. D.