U nedelju deseta Štraparijada u Cvetkama (VIDEO)

Ukupan nagradni fond iznosi 450.000 dinara, a svaki posetilac sa kupljenom ulaznicom dobiće sendvič sa mesom vola pečenog na ražnju, najavljuju organizatori

Štraparijade su podsećanje na jedno prastaro zanimanje. Naime, nekada nije postojala mehanizacija za izvlačenja stabala iz šume, pa su štrapari odnosno vodiči konja, zajedno sa ovim snažnim životinjama vukli balvane iz šume.

U selu Cvetke, u nedelju 23. jula u 10 časova počeće celodnevna – deseta, jubilarna Štraparijada, takmičenje konja u izvlačenju balvana.

Kako su saopštili organizatori, konji će izvlačili balvane različitih težina, a takmičiće se 35 parova konja iz cele Srbije i to u pero-lakoj, lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji. Revijalno će se, prema najavama organizatora, ove godine na takmičenju pojaviti i vlasnik sa parom volova sa Murtenice.

Nagradni fond ove godine iznosi 450.000 dinara, a biće dodeljeno ukupno 12 nagrada (po tri u svakoj kategoriji). Najveća nagrada je za prvo mesto u teškoj kategoriji – 50.000 dinara, a najmanja je za treće mesto u pero lakoj kategoriji i ona iznosi 25.000 dinara.

Zbog toga što je ovogodišnja Štraparijada jubillarna, organizatori su najavili da će svaki posetilac sa kupljenom kartom dobiti sendvič sa mesom vola pečenog na ražnju.

Takmičenje će se odvijati na posebno obeleženoj i ograđenoj stazi, sa prostorom za publiku. Ocenjuju se brzina izvlačenja balvana i ponašanje konja, ali i njihovih vlasnika. Dozvoljeno je verbalno bodrenje i samo rukom poterati konja, a udaranje i upotreba biča na konjima su striktno zabranjeni.

Pogledajte VIDEO sa prošlogodišnje Štraparijade u Tavniku: