U petak i subotu osmaci polažu probni završni test

            Probnu „malu maturu“ sutra i prekosutra će polagati 1.198 kraljevačkih osmaka – Epidemiološke mere podrazumevaju nošenje maske, grupe od maksimalno 15 učenika i udaljenost klupa od po 2 metra

            Jednom odložen zbog epidemije kovida, probni završni test za učenike osmih razreda biće organizovan 9. i 10. aprila u svim školama u Srbiji. U petak u 9h u 13 časova osmaci će polagati probni test iz matematike, u subotu u 9h iz spskog, a istog dana u 11,30h probni kombinovani test, koji obuhvata biologiju, geografiju, istoriju, fiziku i hemiju. Rešavanje testova traje po 120 minuta.

            Načelnica Školske uprave u Kraljevu Bojana Marinković rekla je danas novinarima da su škole na vreme dobile uputstva, kao i da su im dostavljeni paketi sa testovima, koji će biti otvoreni pred đacima. Ona poručuje učenicima i roditeljima da je ovaj probni test višestruko koristan:

            – Sigurno da postoji velika zabrinutost roditelja i učenika i opšte javnosti kako će izgledati završni ispit. Nema razloga za paniku, ovaj probni završni test je veoma koristan i za učenike i za nastavnike. Rezultati neće ulaziti u ocenu, test ostaje u školi, pregledaju ga nastavnici iz škole koju dete pohađa. Rezultati i znanje koje budu pokazali biće dobar pokazatelj kako bi trebalo da se pripremaju za sam završni ispit i na koje oblasti bi trebalo da obrate pažnju. Osim toga, probni ispit je simulacija pravog ispita, tako da omogućava učenicima da se upoznaju sa samom procedurom koja ih očekuje.

Bojana Marinković, načelnica Školske uprave Kraljevo

            Zato načelnica Školske uprave poručuje da je izuzetno važno da učenici samostalno urade test:

            – Nije suština da dete sutra prepiše na testu, nego da ga uradi onako kako zna i kako misli da treba. Na osnovu rezultata i nastavnici će moći da procene šta je to što treba do kraja školske godine raditi, na šta obratiti pažnju. Ima dovoljno vremena, završni ispit će biti od 23. do 25. juna.

            Bojana Marinković je podsetila da se pripremna nastava za učenike osmih razreda sprovodi još od septembra, i u periodima kada se fizički išlo u školu i kada je organizovana onlajn nastava. Ističe da se priprema sprovođenja završnog ispita odnosi i na ono što je svima najvažnije, a to su bezbednost i zdravlje učenika i nastavnika.

            Prema uputstvu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama, u učionici će biti najviše 15 učenika, u klupi će sedeti samo po jedan učenik, a razmak između klupa mora biti najmanje 2 metra.

            U petak 9. aprila od 9h probni završni ispit polagaće i polaznici 3. ciklusa Škole za obrazovanje odraslih. Oni polažu jedan jedinstveni test, koji obuhvata maternji jezik, matematiku i prirodne i društvene nauke.

R.Vesković

1 komentar za naslov “U petak i subotu osmaci polažu probni završni test

Comments are closed.