U Vrnjačkoj Banji u toku Prva liga Srbije u šahu

Prva liga Srbije u šahu za ovu godinu počela je takmičenjem u hotelu „Terme’’u Vrnjačkoj Banji. Organizator je Šahovski savez Srbije. Prisutno je 12 klubova  sa više od 100 prijavljenih šahista, među kojima je 40 velemajstora i 90 šahista sa međunarodnim titulama. Biće to do kraja neizvesna borba na 64 polja za prvo mesto, ali i za titulu ekipnog prvaka Srbije i za opstanak u Prvoj ligi Srbije.

U smislu broja registrovanih klubova i takmičarskih rangova šah je, posle fudbala, najrasprostranjeniji sport, kaže Saša Jevtić. direktor Prve lige Srbije 2022.

U našoj zemlji je registrovano 500 klubova i šest takmičarskih rangova. Jevtić je napomenuo da će za deset dana biti odigrano 396 šahovskih partija, odnosno 66 mečeva. On dodaje i da je Šahovski savez Srbije dobio organizaciju Pojedinačnog prvenstva Evrope za narednu godinu od Evropske šahovske unije.

Ovo takmičenje će od 2. do 14. marta 2023 godine u Vrnjačkoj Banji okupiti 500 šahista iz cele Evrope, dok će na jesen 2024. godine, u okviru Evropskog klupskog Kupa OPEN i u ženskoj konkurenciji, biti oko 70 klubova.

          Dragan Ivanović