Učenici Šumarske škole – marljivi gorani

I ovu školsku godinu učenici Šumarske škole u Kraljevu počeli su nizom akcija pošumljavanja

Iako je područje Kraljeva pošumljeno znatno više nego što je to Srbija u proseku, stalna seča i u privatnim i u državnim šumama, požari i pojedini negativni prirodni procesi stalna su pretnja šumama na našem području. Jedna od najsvrsishodnijih radnih akcija u SFRJ bila je ona, nama koji pamtimo to vreme, poznata kao ORA „Ibar“. Na području Ibarske klisure i na Stolovima 80-tih godina prošlog veka pošumljeno je skoro 7.500 hektara goleti.

Pravi čuvari tradicije gorana su učenici Šumarske škole u Kraljevu. I ovu školsku godinu počeli su brojnim akcijama pošumljavanja u samostalnim akcijama, kao i sprovodeći šire projekte.

Kroz praktičku nastavu i dva zajednička projekta ,,Zasadi drvo“ sa Adria media grupom, JP “Srbijašume” i Upravom za šume i kroz novi projekat sa kompanijom Kronospan do kraja godine zasadićemo sa učenicima više od 10.000 hiljada sadnica. Akcija se nastavlja i naredne godine. Pošumljavanje se vrši sadnicama crnog bora, smrče, jele, gorskog javora i hrasta kitnjaka. Značaj ovih radova za očuvanje i revitalizaciju prirode koja nas okružuje je neprocenjiv i za našu lokalnu zajednicu, za nas Kraljevčane, ali i šire za ovaj deo Srbije – kaže za portal KRUG Goran Bijanić, koordinator nastave u Šumarskoj školi.

Pre desetak godina Ćava – šumoviti vrh nadomak Kraljeva, „oćelavila je“, kulturu crnog bora progutao je veliki požar.

Zato su učenici  Šumarske škole u oktobru sa ekipama JP Srbijašume – Šumsko gazdinstvo Stolovi na Ćavi zasadili 500 kontejnerskih sadnica crnog bora.  Hrastom kitnjakom popunjava se manastirska šuma u Žiči, a na Goču jela i gorski javor sadjeni su u saradnji sa udruženjem KAPD „Balkan“.

U cilju prevencije erozionih procesa intezivno se u Ibarskoj klisuri podiži kulture crnoga bora, a i Kamenica i obronci Željina izgedaće lepše u narednim godinama, jer su i tamo učenici Šumarske škole obavljali sadnju. Goran Bijanić kaže da se učenici raduju ovakvim akcijama, jer je uvek zanimljivije i opuštenije na terenu i praktičnom radu, nego u učionici:

Pored učenja u prirodi kroz praksu, za učenike naše škole ovo je jedinstvena prilika da se bolje međusobno upoznaju i druže učeći. Dok rade pomažu jedni drugima, u pauzi podele užinu, čašu soka i tako uče šta znači zajedništvo, a i navikavaju se na prirodno okruženje u kojem će se sutra i profesionalno ostvariti.

Učenici Šumarske škole radom na terenu edukativno utiču i na ekološku svest lokalnog stanovništva, koje ih uvek sa radošću dočekuje. Ova škola ima i arboretum – zasad sa više od 200 različitih vrsta drveća, među kojima su domaće, ali i egzotične i endemske vrste. Arboretum služi za edukaciju učenika Šumarske škole, ali i za drugu decu – pre desetak dana bili su učenici OŠ „Čibukovački partizani“, a u posetu dolaze i mališani iz obližnjeg obdaništa.

R.V.