Učenici Ugostiteljsko-turističke škole tajne zanata uče od najboljih

Na poziv Ministarstva prosvete, 40 najboljih učenika Ugostiteljsko-turističke škole iz Vrnjačke Banje sa profesorima posetilo je prvi Međunarodni Sajam vina pod nazivom „Vinska vizija’’ u Beogradu

Ovaj Sajam održan je u okviru regionalne inicijative „Otvoreni Бalkan’’. Vrnjčani su slušali neka od stručnih predavanja iz oblasti gastronomije Albanije, Severne Makedonije i Srbije. Pomoćnica direktora u ovoj vrnjačkoj srednjoj školi Dušica Burmaz predvodila je grupu sa nastavnikom kuvarstva Daliborom Miodragovićem. Po dva najbolja učenika odeljenja druge, treće i červrte godine predstavljali su školu, a pažnja je bila fokusirana na Halu 5 i na „Gastronomsku viziju otvorenog Balkana“, rekla nam je Dušica Burmaz.

Osnivač New Balkan Cuisine Vanja Puškar predstavio je novi concept balkanske kuhinje, pa su prisutni mogli da degustiraju njegove specijalitete.

Prezentacija Vanje Puškara

Jedan od velikana šefova svetske kuhinje Tomaž Kavčić, šef čuvenog restorana „Gostina pri Lojzetu-Dvorec Zemono’’, koji je vlasnik Mišlenove zvezdice, svoju kulinarsku magiju demonstrirao je u Hali 5. On je posetiocima prezentacije  pod nazivom „Tradicija sa dodirom inovativnosti“ pokazao pripremu losos pastrmke, džigerice i jagnjetine.

Balkanska kuhinja ima veliki potencijal  da autentičnim ukusom privuče ljubitelje dobre hrane. Balkanske zemlje se povezuju kroz hranu u priči o kulturnom nasleđu – kaže Dušica Burmaz.

Ona dodaje da su imali prilike da upoznaju i veštine Tomaža Kavčića, koji je predstavio marku džina „Monolog’’, a održao je i izuzetan motivacioni govor o iskustvima iz restorana koje je nasledio od majke i bake.

Šef kuhinje iz Albanije Alfred Marku nam je, korak po korak, demonstrirao neke od svojih specijaliteta, pa smo i degustirali. Zaista smo oduševljeni onim što smo videli i čuli. Posebno su deca bila puna pozitivnih utisaka u susretima uživo sa ovim kulinarskim umetnicima kojima je ugostiteljstvo način života. Neke od ovih prezentacija odradićemo u školskoj kuhinji i predstaviti javnosti i menandžmentu banjskih hotela. Mislim da će biti prihvaćeni i adekvatno ocenjeni – poruka je Dušice Burmaz, pomoćnice direktora u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Vrnjačkoj Banji.

        Dragan Ivanović