Udruživanje žena na selu i socijalno preduzetništvo (VIDEO)

26. oktobar 2020.

Da udruživanje žena na selu može da promeni njihove živote čvrsto veruju u udruženju „Seoske žene opštine Vrnjačka Banja“ čije su članice sigurne da su upravo žene – pokretači sredina u kojima žive

Na inicijativu Marijane Šibak iz Novog Sela, diplomirane inženjerke poljoprivrede, članice Udruženja „Seoske žene Vrnjačke Banje“ – uz pomoć „Ženskog centra Užice” i podršku Komisije za poljoprivredu opštine Vrnjačka Banja obeležile su Međunarodni dan seoskih žena. Radno – baš na taj dan, kada ih je primio predsednik opštine Boban Đurović, a onda svečano i u nedelju, u jednom banjskom restoranu, jer je nedelja dan koji je jedini i predviđen za odmor onih za koje odmora gotovo da i nema.

Udruženje „Seoske žene Opštine Vrnjačka Banja“ osnovano je 29. novembra prošle godine, a trenutmo ima petnaestak članica koje se u svojim domaćinstvima pretežno bave stočarstvom: proizvodnjom i preradom mleka i voćarstvom.

Marijana Šibak se, u svom obraćanju, zahvalila lokalnoj samoupravi na podršci i podsetila da je i sama poljoprivredni proizvođač:

I ja sam žena koja živi na selu i svesna sam svih pratećih problema kako u proizvodnji, tako i u plasiranju naših proizvoda. Cilj ovog Udruženja nije feministički. S ponosom uvek ističem da imam veliku podršku svog supruga. Nama preduzetnicama sa sela neophodna je i muška pomoć, ali udruženje smo osnovale sa željom da se osnažimo, da pomognemo jedna drugoj, da se edukujemo i da od najboljih učimo kako do rešenja problema koji nas muče.

Pogledajte video-reportažu: https://youtu.be/wCuhPR0iwl8

Ženama sa sela danas je veoma teško da ostvare i usklade radnu i porodičnu funkciju, jer nemaju dovoljnu podršku institucija. Na selu je ovaj problem posebno izražen. Seoskim ženama je ograničena mogućnost zapošljavanja, obrazovanja i ekonomskog osamostaljivanja. Najčešće, one nisu vlasnice imovine, što je ograničavajući faktor u započinjanju sopstvenog posla. Ipak, utisak je da se ova situacija polako menja, pa su žene iz rural­nih sredina prepoznate u konkursima resornih institucija. Istovremeno, osnivaju se udruženja, poput ovog, čiji je najvažniji cilj da obrazuje i ekonomski osnaže seoske žene.

Sa ovim je saglasna i Vesna Burmazović, odbornica u SO Vrnjačka Banja i članica Odbora za rodnu ravnopravnost. Ona je istakla da se na radnim sastancima vezanim za rodnu ravnopravnost, posebna pažnja obraća na poboljšanje života žena sa sela:

Želim da budem spona između ovakvih udruženja i lokalne samouprave koja je spremna da pomogne u edukaciji i ekonomskom osnaživanju žena. Ovakvi skupovi treba da budu što češći u cilju osnaživanja malih i srednjih preduzeća na čijem su čelu upravo žene sa sela.

Na radnom delu sastanka članice su popunjavale anketu i dale svoje predloge za buduće aktivnosti udruženja i predloge za sopstveno anagažovanje u njegovom radu. One su, iznele i predloge i zahteve prema lokalnoj upravi vezane za bolji tretman žena i primenu zakona o rodnoj ravnopravnosti, pomoć u realizaciji programa Udruženja vezanih za “osvajanje” lokalnog tržišta poljoprivrednih proizvoda, organizaciji obuke u razvoju seoskog turizma, u plasmanu proizvoda domaće radinosti i starih zanata i mogućnosti ustupanja prodajnog prostora na vrnjačkoj pijaci i Promenadi kroz otvaranje “Srpske kuće” kao baze za organizaciju ozbiljne prozvodnje u cilju odvraćanju i zaustavljanja mladeži od odlaska sa sela.

Podršku Udruženju seoskih žena pružili su i Žarko Marković, predsednik Komisije za poljoprivredu i Dana Trmčić, poznata banjska preduzetnica sa dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji rakije.

Marković je Udruženju obećao podršku Komisije za poljoprivredu, izrazio nadu da će okupljene ostvariti zacrtane ciljeve i uručio im diplome „za dobrotu“ vezane za nedavno održanu manifestaciju „Prva brazda“.

Udruženje „Seoske žene Opštine Vrnjačka Banja“ učestvuje trenutno u projektu pod nazivom „Zajedno do veće ekonomske sigurnosti seoskih žena Jugozapadne Srbije“. Nosioci projekta su Udruženje „Sačuvajmo selo“ Priboj, sa partnerskim organizacijama „Ženski centar Užice“, Udruženje žena „Ružica“ iz Arilja i ZZ „Pro Femine Zdravčica“.

U Budžetu za 2020.godinu, obećanje je lokalne vlasti, za subvencije u poljoprivredi biće izdvojena znatno veća sredstva sa posebnim programima pomoći mladim ženama iz registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Osim Marijane Šibak iz Novog Sela, čije domaćinstvo gaji prerađuje kupine, u udruženju su, između ostalih i: Danijela Tlačinac iz Otroka, koja se bavi preradom mleka u sir i kajmak na tradicionalni način, Milica Nikolić iz Novog Sela koja se skoro tri decenije bavi proizvodnjom šampinjona, Katarina Čeperković iz Ruđinaca koja se bavi voćarstvom i preradom šljive, Ljiljana Miljković iz Vrnjaca koja se bavi preradom kozjeg mleka, voća i povrća na tradicionalni način.

M. M. D.