Uhapšen zbog neovlaščenog davanja kredita

Kraljevačka policija saopštila je da su njeni pripadnici uhapsili M. Đ. (63) iz Kraljeva zbog sumnje da je izvršio krivično delo iz Zakona o bankama.

On se sumnjiči da se od 2016. do 2021. godine bavio davanjem kredita bez ovlašćenja Narodne banke Srbije, tako što je većem broju oštećenih fizičkih lica sa teritorije Srbije, davao novac u vidu kredita u ukupnom iznosu od 25.350 evra, na koje je zaračunavao kamatne stope u rasponu od 7 do 20 odsto, iako za to nije bio ovlašćen.

Na ovaj način, M. Đ. je, kako se sumnja, sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko dva miliona dinara, na štetu građana.

Pretresom stana i drugih prostorija osumnjičenog pronađeno je oko 15.000 evra i 230.000 dinara, kao i veći broj priznanica sa podacima lica kojima je davao kredite.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Kraljevu, navodi se u saopštenju policije.

4 komentara za naslov “Uhapšen zbog neovlaščenog davanja kredita

  1. Bilo je slučajeva kada su direktori banaka odobravali kredite porodicama,uključujući i maloletnu decu.

  2. Koju je banku oštetio ili je davao pozajmice koje su građani uzimali dobrovoljno po dogovoru jer nisu bili kreditno sposobni jer ne rade ili nisu prijavljeni u stalni radni odnos.

    1. U skladu sa vazecim zakonima, u Srbiji se samo banke mogu baviti kreditnim poslovima. U tome je krivica. A ostetio je sve banke, jer je preuzeo deo poslova za koje su samo one ovlascene, i zbog kojih pri osnivanju polazu osnivacki ulog od nekoliko miliona evra, i moraju da deponuju 20% svih plasmana kod NBS. To je tako skoro svuda u svetu.

Comments are closed.