Uručeni ugovori o subvencijama za poboljšanje energetske efikasnosti za 91 domaćinstvo

Svake godine u Kraljevu raste interesovanje građana za sprovođenje mera energetske sanacije.

Potpisivanjem trojnih ugovora između 91 vlasnika stanova ili kuća, Grada Kraljeva i na konkursu odabranog prvrednog subjekta, u Kraljevu je danas nastavljena realizacija nacionalnog projekta poboljšanja energetske efikasnosti na stambenim objektima.

U projektu „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji”,  Kraljevo u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike učestvuje od 2021. godine kada je po prvom ovakvom javnom pozivu 55 domaćinstava dobilo sredstva za sufinansiranje ovih mera.

Tada je iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno 2,5 miliona dinara. Isto toliko izdvojila je i država. Identični iznosi izdvojeni su i naredne – 2022. godine, a  prošle je iznos uvećan četiri puta. Sa republičkim parama, za energetsku efikasnost ove godine je izdvojeno ukupno 25 miliona dinara, što je pet puta više nego 2021.

Pre tri godine sufinansirane su samo dve mere energetske efikasnosti –  zamena stolarije i kotlova, dok danas ova sredstva mogu biti upotrebljena i za radove na fasadama, krovovima, podovima, za kupovinu toplotnih pumpi, a veliki broj građana pokazuje interesovanje i za solarne panele – podsetio je prilikom uručivanja ugovora u svečanoj Sali zgrade Gradske uprave gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Zorica Sretenović, energetska menadžeka grada Kraljeva istakla je da se od 91 ugovora, više od 60 odsto odnosi na zamenu stolarije, a preostalo je za zamenu načina grejanja odnosno promene kotlova na čvrsto ili fosilno gorivo u kotao na pelet, odnosno biomasu.  

Zorica Sretenović

Pojedini vlasnici su konkurisali i za paket mera od dve mere energetske efikasnosti, tako da imamo primer i onih koji će istovremeno ugraditi toplotnu pumpu i solarnu elektranu kao najbolju i najinovativniju kombinaciju za grejanje na našem području – pojasnila je Sretenović.

Za stolariju su domaćinstva mogla da dobiju subvencije u vrednosti od 120.000, ako su vlasnici stana ili 160.000 dinara, ako su vlasnici kuće, dok je najveća subvencija, ali i najskuplja investicija, bila za solarne elektrane koje se projektuju i postavljaju na krovovima porodičnih kuća.

Danas je najavljeno da će do kraja ovog meseca meseca biti objavljen i konkurs za sve one koji žele da dobiju sredstva subvencionisanja za primenu mera energetske efikasnosti. Poseban Javni poziv za građane koji imaju status energetski ugroženog kupca biće objavljen – prvi put.

   M. M. D.