„Uvod u Jugoslaviju“: Knjiga koja daje odgovor na pitanje zašto se raspala bivša država

Delo pisano za nove generacije rođene nakon raspada velike zemlje

Knjiga „Uvod u Jugoslaviju”, autora dr Dejana Jovića biće promovisana i u Kraljevu večeras (četvrtak, 27. jun) u 19.00 časova u svečanoj sali Gradske uprave.

Promociju organizuje Istorijski arhiv Kraljevo, a o knjizi će, pored autora dr Dejana Jovića, dr Koste Nikolića, Dragana Bisenića, govoriti i gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ova knjiga, pisana pre svega za nove generacije, rođene nakon raspada Jugoslavije, objašnjava šta je bila i šta je htela biti Jugoslavija – u čemu je uspela a u čemu nije. Ona nudi uverljiv odgovor i na pitanje – zašto se dogodio njen raspad, odnosno nestanak. Time otvara prostor za nova istraživanja, temeljena na arhivskom gradivu kao i na čvrstoj i uverljivoj metodologiji naučnog istraživanja.

„Uvod u Jugoslaviju” je i knjiga koja daje odgovor na pitanja kako je Tito pokušao da kontroliše sistem i kako je vremenom sistem ograničio njegovu moć? U tom smislu je zanimljiv slučaj Dragomira Katića iz Zaklopače, koji je u svojim pismima Titu izneo oštru kritiku na račun sistema, odnosno birokratije.