Veče za pamćenje – prvi celovečernji koncert dečjeg hora „Aria“

Emocije i energiju članice hora prenele su na publiku, pa suzama, zbog nota koje oslobađaju dušu, nisu mogli da se odupru nii oni „najčršći“

Važno je, možda, i to da znamo: čovek je željen tek ako želi i ako celog sebe damo, tek tada i možemo biti celi“. U ove stihove Mirslava Mike Antića mogao bi, verujemo, da stane utisak svih onih koji su bili na prvom celovečernjem koncertu kraljevačkog dečjeg  hora „Aria“ koji je pokazao da muzika, zaista, ima moć da govori umesto reči. Veče tradicionalne muzike, kako je nazvan njihov prvi celovečernji koncert,  izazvao je opšte oduševljenje publike, a većina prisutnih, kako rekoše, nije znala da u Kraljevu tako nešto postoji.

Nismo želele da nastupimo sa takmičarskim programom. Želele smo da našoj publici pružimo veče uživanja, emocija i dobre energije i u tome smo uspele. Imale smo ideju da publici prikažemo nešto originalno, što u Kraljevu ne mogu često da čuju – kaže za portal Krug Dragana Milićević koja vodi hor „Aria“.

Kroz pesmu „prošetali“ su te večeri izvođači i publika do Vranja, Makedonije, Kosova i Metohije, ali i do Negotinske Krajine, jer se na repertoaru našla i vlaška pesma.

Članice hora kažu da im nije bilo teško da nauče tekst. Iako je težak i specifičan, bio im je izazov da nauče nešto novo.

Dragana Milićević

Vlaška muzika ima dušu – kaže Dragana – tekstovi  tradicionalnih vlaških pesama nastale su pod različitim životnim okolnistima, a „Mndra mja“ je pesma koja je i publici bliska, pa smo se zato za njeno izvođenje i odlučile. Tri pesme bile su u „a cappella“ izvođenju, dok su ostale pesme bile izvedene uz muzičku pratnju orkestra.

Gost večeri bila je mlada Kraljevčanka Vera Stolić. Kako nam je Vera otkrila možda se i ne bi bavila muzikom da 2016. godine nije sa školskim horom, kao solista, nastupila na Republičkom takmičenju horova pod rukovodstvom Dragane Milićević.

Nastavnica Dragana je oduvek govorila da će biti velika šteta ako se odlučim za neku drugu školu. Tada zaista nisam razmišljala o tome, ali nakon takmičenja, aplauza koji sam dobila od žirija, pomislila sam da je možda vreme da promenim svoju odluku. Danas sam joj na tome jako zahvalna.

Jedna od pesama koje je Vera izvela je upravo „Kasaba“, kao i te 2016. godine.

Emocije i energiju koje su Vera i Dragana imale i imaju i danas, prenele su na publiku, pa suzama, zbog nota koje oslobađaju dušu, nisu mogli da se odupru nii oni „najčršći“.

Nastup Vere Stolić

Celo veče bilo je obojeno enrgijom i emocijom koje su nam članice hora i obećale pre početka“, rekla nam je posle koncerta Kraljevčanka Nada Popović, oduševljena što ju je muzika vratila u neko lepše vreme.

Ovo je samo početak. Pre koncerta smo sebi postavile određene ciljeve, a ispunile smo ih sve. Sada nam ostaje da taj nivo održimo i trudićemo se da svaki put, kao i sada, naša publika bude zadovoljna i nasmejana – obećala je Dragana i sama ispunjena srećom što je koncert pokazao da nas „muzika čini živima, leči naše rane i da bi bez nje život bio prazan“.

Na samom kraju, iznenađenje prijatelja iz slične branše: Igor Gudić iz „Kraljevačke riznice“ zamolio je (u želji da to ostane anonimno) momke da na kraju koncerta – svim devojčicama iz hora podele po ružu.

Po ruža za svaku članicu dečjeg hora “Aria” – ovaj gest izazvao je oduševljenje publike i devojčica i devojčica i devojaka

Bio je to mali znak pažnje za sav trud koji su članice „Arie“ zajedno sa Draganom Milićević uložile u ovo veče za pamćenje. Koncert su pesmom otvorile dve najmlađe članice hora koje su, kao i Vera Stolić, dobile zahvalnice.

Pohvale i aplauze su, svakako, zaslužili svi koji su bili deo ovog prelepog muzičkog događaja.

    M. M. D.