Vrnjačka Banja: veliko interesovanje nezaposlenih za subvencije za samozapošljavanje

Danas je po 300.000 dinara dobilo 10 nezaposlenih kojima su danas dodeljeni ugovori o subvencijama

Desetoro nezaposlenih: Filip Tamburić, Konstantin Arsić, Miloš Lazović, Jelena Slavković, Slavoljub Jeremić, Andrija Pecić, Ivan Đurđević, Mikica Topalović, Milan Stanojčić i Maja Miodragović, od danas – više nisu nezaposleni.

Njima su danas, u velikoj sali Skupštine Opštine Vrnjačka Banja, ugovore o dodeli subvencija za samozapošljavanje uručili Snežana Prelić, direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Kraljevu, Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja i Ivan Džatić, njegov zamenik.

Nacionalna služba za zapošljavanje i Opština Vrnjačka Banja, za ove namene, obezbedile su po milion i po dinara, a korisnici subvencija dobili su po 300.000 dinara.

Boban Đurović, predsednik Opštine Vrnjačka Banja posebno je istakao veoma dobru saradnju sa NSZ i Filijalom u Kraljevu u podizanju svesti kod nezaposlenih po pitanju izazova i mogućnosti koje pruža samozapošljavanje.

Nadam se da će, iz godine u godinu, biti sve više onih koji žele sami da pokrenu svoje poslovanje uz podršku lokalne samouprave i NSZ, sa ciljem da sebi stvore osnovu za egzistenciju i budu deo privrednog ambijenta Vrnjačke Banje. Na ovaj način pokazujemo da zaista brinemo i podstičemo naše građane, pogotovo one koji su na evidenciji NSZ.

Kroz ovaj program, ocenio je Đurović, korisnici će dobiti sredstva koja su sasvim dovoljna da pokrenu sopstveni biznis.

Odabir kadrova, profila poslova, kao i njihova starosna struktura pružaju sigurnu garanciju da će ovaj novac biti pametno iskorišćen i dati održivost njihovog poslovanja. Veći deo tih ljudi znam i uveren sam da će oni ovim novcem oplemeniti svoje poslovanje, ili u smislu nabavke neophodnih sredstava, ili eventualno proširiti svoju delatnost – kazao je Boban Đurović.

Dodela ugovora nastavak je uspešne saradnje NSZ i Opštine Vrnjačka Banja, a svi kandidati imaju odličnu biznis ideju koja ih je „preporučila“, ocenio je Ivan Džatić, zamenik predsednika opštine:

Kada nešto započinjete u životu najbitniji je prvi impuls, a ja ne sumnjam da ćete vi kasnije sami moći da pronađete svoje mesto na tržištu. Suština priče i jeste u tome da se ekonomija bazira na malim i srednjim preduzetnicima, u ovom slučaju to ste vi. Oni koji su prethodnih godina krenuli istim stopama kao vi sada, uspešno rade. Pronašli su svoje mesto, pa ne sumnjam da će tako biti i kod vas.

Snežana Prelić, direktorka Filijale NSZ Kraljevo istakla je da za program samozapošljavanja uvek vlada veliko interesovanje nezaposlenih sa evidencije tržišta rada:

Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu je predvideo ovu veoma atraktivnu meru, a  analiza, koja je tome prethodila, pokazala je da postoji velika zainteresovanost lice sa evidencije nezaposlenih Opštine Vrnjačka Banja. U prvom delu godine, iz sredstava NSZ finansirano je 12 zahteva sa teritorija Opštine Vrnjačka Banja, a ovim javnim pozivom koji je obuhvatao i sredstva Opštine Vrnjačka Banja i Nacionalne službe za zapošljavanje omogućeno je finansiranje 10 lica, odnosno ukupno 22 lica. U te svrhe izdvojeno je oko 6,5 miliona dinara, a odabiru nezaposlenih koji će dobiti subvencije prethodilo je pohađanje obuke „Put do uspešnog preduzetnika“.

Od delatnosti koje će biti sufinanirane najviše ih je iz oblasti proizvodnog i uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga: proizvodnja metalnih proizvoda (mašinsko – bravarska radionica), programiranje, molersko fasaderske usluge, ketering, automehaničarske usluge. Ugovore je dobilo  prvih 10 podnosilaca zahteva sa rang liste od ukupno 12 koji su ispunjavali uslove javnog poziva.

Prelić je, takođe, pohvalila izuzetnu, dugogodišnju saradnju sa Opštinom Vrnjačka Banja. Na evidenciji ispostave NSZ u Vrnjačkoj Banji trenutno je 2.000 nezaposlenih, od kojih je 40 odsto starijih od 50 godina, a gotovo polovina onih koji su dobili subvenciju za samozapošljavanje imaju više od 50 godina, a ostali su mladi, koji će svojim primerom pokazati da ovakve mere aktivne politike zapošljavanja direktno utiču na privrednu aktivnost vrnjačke opštine i doprinose smanjenju stope nezaposlenosti u kraljici kontinentalnog turizma.

M. M. D.