Vrnjačkoj Banji skoro 54.000 evra za programe zapošljavanja

Osam lokalnih samouprava, među kojima je i Vrnjačka Banja, dobilo je danas ugovore za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja vredne ukupno oko 388.000 evra

Ugovore je predstavnicima lokalnih samouprava uručio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković koji je istakao da će se kroz podržane projekte 400 nezaposlenih biti uključeno u različite mere, kao što su obuke za potrebe tržišta rada i obuke na radnom mestu kod poslodavca, dok će nakon toga najmanje 80 nezaposlenih lica biti ekonomski osnaženo, zaposleno ili samozaposleno.

Lokalne samouprave konkurisale su po javnom pozivu koji je objavljen 3. oktobra za dodelu bespovratnih sredstava Predloge je podnelo 20 jedinica lokalnih samouprava, a izabrano je osam. Osim Vrnjačke Banje sredstva su dobili još i: Kragujevac, Knjaževac, Pirot, Novi Pazar, Vranje, Bač i Ćićevac.

Ukupna vrednost bespovratnih sredstava za jedinice lokalne samouprave iznosi 387.993 evra. Dodatna sredstva za realizaciju projekata (minimum 20 odsto odobrenih sredstava) iznose 101.188 evra, koji su obezbeđeni od strane lokalnih samouprava u okviru sopstvenih budžeta.

Realizacija odobrenih projekata započela je 8. decembra, a završava se 30. juna 2023. godine.

Prema rečima Danice Gočanin, savetnika za zapošljavanje u ispostavi NSZ Vrnjačka Banja – u ovoj opštini biće realizovan pilot projekat za sprovođenje inovativnih mera u oblasti lokalnih politika zapošljavanja po Javnom pozivu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku:

Inovativna mera koja će se sprovoditi je mera „Obuka – praksa – posao“ koja će uključivati teorijsku i praktičnu obuku za obavljanje poslova u sektorima obrade metala, proizvodnje kartonske i papirne ambalaže, kao i tromesečnu plaćenu praksu u iznosu minimalne zarade. Očekuje se da će 66 lica pohađati obuku, a da će 24-oro najuspešnijih pohađati praksu. Poslodavci koji učestvuju u projektu moći će da dobiju subvenciju u vidu opreme za obuku polaznika. U projekat će biti uključeni pripadnici romske populacije i ostala socijalno ugrožena i teže zapošljiva lica.

Ukupan budžet projekta je 70.103 evra, od čega su bespovratna sredstva 53.460 evra, a ostatak – petina vrednosti projekta obezbeđena je iz budžeta opštine Vrnjačka Banja.

M. M. Dabić

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je u okvitu projekta podržanog iz budžeta opštine Vrnjačka Banja. Stavovi iskazani u ovom tekstu ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva