Za knjigu je uvek vreme

U Biblioteci Kulturnog centra u Ribnici obeležen Svetski dan knjige

Javni čas „Za knjigu je uvek vreme”, na kome su zaposleni Kulturnog centra „Ribnica“, zajedno s bibliotekarkom Draganom Bogojević Bunardžić, nastavnicom srpskog jezika i književnosti Bojanom Košanin i učenicima OŠ „Vuk Karadžić” iz izdvojenog odeljenja na Beranovcu, obeležili Svetski dan knjige i autorskih prava, održan je u Biblioteci Kulturnog centra u Ribnici.

Ideja organizovanja ovog događaja jeste odavanje priznanje autorima i kreativcima koji čitaoce obogaćuju svojim delima, a čiji rad i trud često ostaju nevidljivi. Članoice bibliotečke sekcije (Staša Nikolić, Sofija Milićević, Irina Jovanović, Andrea Knežević, Petra Trboljevac, Helena Đalović i Iva Kaličanin) predstavile su svoje omiljene knjige, dok su Darija Jakoviljevič i Dunja Janić napravile prezentaciju i kroz nju predstavile istoriju knjige, štamparije, kao i značaj i potrebu obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava.

Stihove Aleksandra Sergejeviča Puškina „Voleo sam vas” na ruskom je govorio Nikola Rogić, dok je Dunja Dabižljević kazivala svoju prvu napisanu pesmu „Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”. Za kraj programa, učesnice Okružnog takmičenja u recitovanju, Julijana Marković i Natalija Dimitrijević, razgalile su sve kazivanjem stihova Mike Antića i Biljane Stanojević.

Učenice izdvojenog odeljenja sa Beranovca napravile su mini izložbu omiljenih knjiga i govorile citate Šekspira, Servantesa i drugih značajnih pisaca koji su obeležili svetsku književnost. Program u Biblioteci Kulturnog centra pratili su i najmlađi osnovci iz SOS Dečjeg sela na Beranovcu.

Svetski dan knjige obeležava se od 1995. godine, svakog 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. UNESKO želi da ustanovljenjem ovog praznika podstakne na čitanje sve slojeve društva, a naročito mlade, uz pomoć izdavača, knjižara, profesora i ostalih stručnjaka iz oblasti kulture i komunikacija.