Za primer drugima: „Termoinvest“ instalirao solarnu elektranu (VIDEO)

Procena je da će solarni paneli na krovu jedne od proizvodnih hala, proizvodnjom zelene energije smanjiti emisiju ugljendioksida u vazduhu za 10 do 12 tona na godišnjem nivou, a troškove za električnu energiju umanjiti bar za 30 odsto

Odavno je poznato da solarne elektrane proizvode „čistu” električnu energiju, a za sve koji poseduju veću krovnu površinu, solarna elektrana je idealno rešenje za smanjenje računa za električnu energiju.

Ovih dana, nekoliko meseci pre 30. rođendana preduzeća, u rad je puštena solarna elektrana firme „Termoinvest“ u Šumaricama, instalirana na jednoj od proizvodnih hala ukupne jacine 47,75 kW.

Termonivest Kraljevo – solarna elektrana (pogled iz ptičje perspektive)

Postavljeno je 105 panela pojedinacne snage 455W na 250 kvadratnih metara krovne površine, a instaliran je invertor od 40kW.

Dobar geografski položaj proizvodnog objekta, orijentacija krovne površine, želja da doprinesu smanjenju emisije ugljendioksida, samo su neki od razloga što su, kažu u ovom preduzeću, bez mnogo dilema odlučili da krenu u realizaciju ove investicije. To što će postojeća hala dobiti dodatnu krovnu izolaciju i najava poskupljenje električne energije, bili su dodatni motivi.

Pogledajte VIDEO napravljen tokom psotavljanja solarne elektrane “Termoinvesta” (autori videa Marko Jorgić i Predrag Ilić)

U ovoj porodičnoj firmi pojašnjavaju da su ideju izgradnje sopstvene elektrane i proizvodnje zelene energije pokrenuli sa vizijom unapređenja poslovanja i smanjenja troškova za električnu energiju od bar 30 procenata.

Želeli smo da stvorimo uslove da „Termoinvest“, pored kupca, postane i proizvođač električne energije i da podržimo okretanje ka obnovljivim izvorima energije, ali i da povećamo stabilnost rada preduzeća, tokom dnevnog proizvodnog procesa (balansiranje energije) – pojašnjava Vladan Jelić.

Procena je da će solarna elektrana „Termoinvest“ smanjiti emisiju ugljendioksida u vazduhu za 10 – 12 tona na godišnjem nivou, a njena ukupna proizvodnja će biti oko 55.000 kWh u istom periodu.

Ako uzmemo u obzir da se u našem preduzeću vodi računa i o selekciji otpada, bilo da je papir, pet ambalaža, staklo, čelik, sivi liv, prohrom, mesing ili bronza, s punim pravom možemo reći da spadamo u krug ekološki odgovornih preduzeća, kao i da je svest zaposlenih o očuvanju životne sredine na visokom nivou. Proizvodnja zelene energije kao dodatni doprinos smanjenju emisije štetnih gasova i globalnog zagrevanja, primer je i ostalim privrednim subjektima da krenu istim putem, a mi ćemo rado ugostiti svakoga i dati korisne savete na osnovu iskustava nakon puštannja u rad naše solarne eleketrane – ističe Mladen Jelić.

On dodaje da razmišljaju i o mestima za punjenje elekttričnih automobila čije vreme tek dolazi i svakako je za očekivanje da će ih sami imati (makar puneća mesta služila za punjenje samo sopstvenih automobila).

Mladen Jelić – “Termoinvest” Kraljevo (na slici desno) sa predstavnikom firme koja je izvela radove na postavljanju solarne elektrane

Proizvedena energija koristiće se, pre svega, za sopstvene potrebe, a nakon donošenja podzakonskih akata od strane države, firma „Termoinvest“ će ući u proceduru dobijanja dozvole za prodaju viška energije Elektroprivredi Srbije.

Kompletna investicija finansirana je iz sopstvenih sredstava, a radove na izgradnji elektrane izvela je firma  IEE CONSULT DOO iz Novog Sada. U nadi da će solarna elektrana u Šumaricama biti dobra referenca  novosadskom preduzeću za nove projekte širom Srbije, u „Termoinvestu“ im se zahvaljuju na saradnji.

JELIĆI PLANIRAJU I NOVU SOLARNU ELEKTRANU

U preduzeću „Termoinvest“ planiraju postavljanje još jedne solarne elektrane sličnih kapaciteta. Tehničke uslove poseduju: trafostanicu imaju u svom dvorištu, imaju još krovnih površina na koje bi postavili solarne panele, a samo od države će zavisiti koliko bi bila spremna da otkupi višak električne energije koje će solarne elektrane „Termoinvesta“ proizvoditi.

O SOLARNIM ELEKTRANAMA

Solarne elektrane mogu da obezbede 30-70% električne energije od sopstvene potrošnje, prilikom proizvodnje električne energije tokom dana. Da bi elektrana na mreži mogla da proizvodi električnu energiju isključivo za sopstvene potrebe, neophodno je da poseduje „smart metar“ koji meri tokove električne energije iza mernog mesta i ograničava proizvodnju invertora kada je ona potencijalno veća od potrošnje električne energije na objektu. Solarne centrale snage od 3kW do 5kW mogu da obezbede i više od 70% potreba za električnom energijom domaćinstva, dok su solarne elektrane snage veće od 15kW ekonomski isplativo rešenje za privredu.

Predaja viškova zelene energije u mrežu

Višak energije iz solarne elektrane može da se prodaje snabdevaču električnom energijom, ali za to je neophodno da se sačini tehnička dokumentacija i dobiju dozvode.

Na taj način, mali proizvođač električne energije, koji energiju proizvodi pre svega radi zadovoljenja sopstvenih potreba i smanjenja računa za električnu energiju, viškove energije iz sopstvenih kapaciteta može da preda u elektrodistributivni sistem.  

M. M. D

1 komentar za naslov “Za primer drugima: „Termoinvest“ instalirao solarnu elektranu (VIDEO)

  1. Свака част. Општина Краљево има око 1600 сунчаних часова годишње, тако да ова електрана може да направи чак 60 мегават-часова елактричне енергије годишње. И то све на површини од само 2,5 ари. Одлична инвестиција!

Comments are closed.