Zakazivanje specijalističkih pregleda od danas – svakog dana

Izabrani lekari i dalje će određivati da li je potreban specijalistički pregled

Gostujući u Jutranjem programu Radio televizije Srbije, Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja izjavio je, povodom zakazivanja specijalističkih pregleda koje je od danas moguće svakog dana, a ne samo od 1. do 5. u mesecu, da će izabrani lekar i dalje određivati da li je potreban specijalistički pregled.

Ako neko ima indikaciju za hitan slučaj, kada je specijalistički pregled u pitanju, on će se i dalje pregledati u toj prijemnoj ambulanti, ali pre svega želimo da ljudi ne čekaju mesecima na specijalističke preglede zato što se (termini) popune za pet dana – pojasnio je Đerlek.

Ukoliko se dogodi da pacijenti ne dobiju termin, dodao je on, potrebno je da se obrate direktoru zdravstvene ustanove u kojoj su pregledani. Druga mogućnost je da pošalju pritužbu kabinetu ministarke zdravlja, putem mejla.

Đerlek je najavio i da će će uskoro biti povećan broj zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i dodao da to podrazumeva i dijagnostiku i specijalističke službe kako bi se rasteretili sekundarni i terciralni centri.

Kako će sve ovo funkcionisati u praksi – naša redakcija pokušaće da proprati narednih dana.

M. M. D.