Posle izlaska iz bolnice lečenje od kovida nije završeno

Mnogi kovid pacijenti, zbog velikih gužvi u bolnicama, upućuju se na kućno lečenje nedovoljno izlečeni, ali su im i dalje potrebne kontrole, terapija, često i kiseonikom u kućnim uslovima, a za to je potreban koncentrator kiseonika

Kiseonična terapija je često neophodna kod pacijenata sa težom upalom pluća koja je posledica Kovida19. U hitnim stanjima, lečenje kiseonikom, može biti primenjeno i u vanbolničkim uslovima. Terapija kiseonikom u kućnim uslovima nije novina. Ona se u Srbiji primenjuje više od 30 godina i to za bolesnike koji boluju od hronične respiracijske insuficijencije i nekih drugih bolesti. Postoje procedure i nadzor kada i kako se sprovodi. Ova terapija se propisivala po posebnoj proceduri i pacijenti su koncentratore kiseonika dobijali preko Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Lečenje ovih pacijenata je bilo strogo kontrolisano od strane lekara specijalista za plućne bolesti.

Sa druge strane, kod kovid pacijenata to nije slučaj. Već godinu dana smo svedoci velikih gužvi ispred kovid ambulanti, gde se čeka na pregled i po nekoliko sati. Zbog velikog broja obolelih dešava se da u bolnicama nema mesta, tako da su pacijenti primorani da lečenje sprovode u kućnim uslovima. Iz istih razloga, mnogi pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje nedovoljno izlečeni. U sveopštem haosu, pacijenti i članovi porodice obolelog su prepušteni sami sebi i nemaju dovoljno informacija kako da primenjuju propisanu terapiju, pogotovu ako je potrebna i kiseonična terapija.

Uz to, porodica je izložena i velikim materijalnim troškovima, jer je ovakav vid lečenja jako skup i vezan za nabavku koncentratora za kućnu upotrebu. Radi se o skupim aparatima čija se cena kreće od 80 hiljada dinara, pa naviše (za nove aparate) i nešto niže za polovne. Koristeći ovakvu situaciju, neke firme i pojedinci su razvili veoma unosan biznis iznajmljivanjem ovih aparata po ceni od oko 100 evra na mesečnom nivou, i uz istu toliku kauciju prilikom preuzimanja. Koncentratora za kiseonik nema dovoljno, pa je potražnja mnogo veća od ponude, tako da se i za ove aparate čeka na red.

Pogledajte kako ovaj aparat izgleda i funkcioniše:

Kod pneumonija izazvanih virusnom infekcijom Kovid19 dolazi do pada saturacije hemoglobina kiseonikom iz više razloga. Zbog toga je važno merenje saturacije. Stanje u kome je saturacija ispod 90% naziva se hipoksemija. Simptomi hipoksemije su: plitak dah, osećaj gušenja i nedostatka vazduha, lupanje srca, kašalj i zamaranje pri najmanjem fizičkom naporu. U tom slučaju neophodno je uključiti terapiju kiseonikom.

Koncentrator kiseonika

Za terapiju kiseonikom u kućnim uslovima najčešće se koristi koncentrator. To je električni uređaj veličine oko 70x50cm i težine 13-23 kg. On koncentriše kiseonik iz sobnog vazduha. U njemu se nalazi specijalni filter (zeolitni filter) za uklanjanje azota što omogućava da koncentrator isporučuje skoro čist kiseonik, 85-95% koncentracije. Postavlja se na pod i ima četiri točka radi lakšeg premeštanja iz prostorije u prostoriju. Potrebno je redovno čišćenje filtera i servisiranje koncentratora. Portabilni (mobilni) koncentrator funkcioniše na sličan način, ali je znatno manji i lakši tako da se koristi van kuće, za šetnje i putovanja. Izvor energije je litijumska baterija i zbog toga je kapacitet rada znatno kraći. Sa ovim koncentratorom pacijenti mogu putovati avionom uz određene procedure aviokompanija.

Ovlaživač kiseonika

Obavezan deo koncentratora je ovlaživač kiseonika. Pri kontinuranoj upotrebi kiseonika sluzokoža nosa i usta postaje suva što izaziva iritaciju, suvi kašalj ili bol u grlu. Postupak vlaženja unosi dodatnu

vodenu paru i tako vlaži kiseonik. Posuda ovlaživača se puni destilovanom vodom da ga minerali u običnoj vodi ne zapuše. Svakog dana treba proveriti da li se u posudi nalazi dovoljna količina vode.

Veoma je važno održavati dobru higijenu posude redovnim pranjem toplom vodom.

Nosna kanila

To je crevo sa dve cevčice koje se postavljaju 1-2 cm u nosne otvore, a drugi kraj se povezuje sa izvodnom cevi koncentratora. Treba redovno održavati higijenu nosnih kanila, čistiti ih najmanje jednom nedeljno dezinfekcionim sredstvom i toplom vodom i dobro isprati. Svake 2-4 nedelje nosna kanila se menja. Kad postoji sumnja da kiseonik ne dotiče iz koncentratora, to se najlakše proverava postavljanjem cevčica nosne kanile u čašu sa vodom u kojoj bi trebalo da se pojave mehurići.

Uvek treba imati na umu da primena dodatnog kiseonika ne leči osnovno oboljenje, to jest uzrok koji je doveo do snižene vrednosti kiseonika u arterijskoj krvi. Svrha oksigenoterapije (terapije kiseonikom) je popravljanje stanja – omogućavanje organizmu da premosti fazu opasnosti po život dok se ne otkloni njen osnovni uzrok. Kiseonik treba dozirati individualno .Lekar podešava protok i dužinu primene za svakog bolesnika kako bi se održala adekvatna saturacija kiseonika u krvi.

Pravilnim i dovoljno dugim lečenjem možemo pobediti kovid pneumonije!

primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti