Zašto su danas bile prazne tezge na kraljevačkoj pijaci? (VIDEO)

Za pijačnim tezgama u Kraljevu danas je bilo svega nekoliko prodavaca, očigledno onih koji su i proizvođači onoga što prodaju i na koje se Zakon o fiskalizaciji ne odnosi; istraživali smo – gde su drugi?

Prema odredbama novog Zakona o fiskalizaciji, oni koji na pijacama ne prodaju robu sa svojih gazdinstava, već kupuju na veliko poljioprivredne proizvode, moraće da poseduju elektronske fiskalne kase, odnosno da obavezno izdaju fiskalne račune, počev od 1. maja.

Prema pojašnjenjima Ministarstva finansija obavezu fiskalizacije imaju lica koji se bave preprodajom robe na pijačnim tezgama, a ona se ne odnosi na poljoprivredne proizvođače koji robu koju prodaju – sami i proizvode“.

Ministarstvo subvencioniše i nabavku fiskalnih aparata, a rok za prijavu za subvencije, otvoren je od sutra (15. marta) do 5. aprila ove godine.

Protiveći se ovakvim zakonskim rešenjima, deo prodavaca sa kraljevačke zelene i tzv. buvlje pijace, danas je otišao za Beograd da podrži protest pijačnih prodavaca iz cele Srbije, a najveći broj je svoj bunt izrazio bojkotom današnje prodaje, pa svoju robu nisu ni izneli na tezge.

Za pijačnim tezgama danas svega nekoliko prodavaca, očigledno onih koji su i proizvođači onoga što prodaju i na koje se zakon ne odnosi. Pred kameru ne žele, ali kažu da podržavaju protest kolega od kojih većina na pijacama preprodaje iz čiste nužde – kako bi mogli da prehrane sebe i svoje porodice.

Oni na koje se obaveza fiskalizacije odnosi ističu da i sada imaju male pazare, a da će se sa uvođenjem PDV-a, fiskalnih kasa i veće birokratiije, njihovi troškovi dodatno povećati. Strahuju da će zato i sami morati da podignu cene, a to će se odraziti na život svih građana.

Pogledajte VIDEO:

Problem su, pojašnjava nam Milan iz okoline Kraljeva – i cene na pijacama. One nisu fiksne, pa će se desiti da u jednom danu cena nekog proizvoda mora da se promeni zbog isteka roka trajanja, truljenja ili sličnih problema.

Kako će biti regulisana fiksna cena za, na primer, jagode koje ujutru, dok su sveže, imaju jednu cenu, a na kraju radnog vremena prodavac želi po znatno nižoj ceni da ih proda kako ih ne bi vraćao kući? Ili – cena banana koje se brzo kvare?

Ti koji su donosili ovaj Zakon kao da nikad nisu bili na pijaci, pošto nisu svesni problema sa kojima će se prodavci susresti. A zamislite i redove na tezgama za fiskalne račune. Kako kao prodavac, dok jurim da kucam račun, da kontrolišem krade li mi neko robu? Kako da izbegnem gužvu?

Kada je ovakav zakon donet u Hrvatskoj, pijace su ostale poluprazne, iako je svima jasno da sela hrane Srbiju. Komentarišući na društvenim mrežama ove nove zakonske odredbe, neki građani kažu kako je „interesantno da prodavci na pijaci moraju da imaju fiskalni uredjaj, a advokati i majstori ne moraju“. Drugi su mišljenja da „oni koji trguju „moraju da imaju kasu, čak i sanitarnu knjižicu“.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi?

M. M. D.

1 komentar za naslov “Zašto su danas bile prazne tezge na kraljevačkoj pijaci? (VIDEO)

Comments are closed.