Završena javna nabavka za izvođača radova u drugoj fazi stambene obnove u Dositejevoj

Dostavljene su četiri ponude, a odabir najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora sa njim trebalo bi da budu okončani do kraja septembra

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, po pribavljenoj saglasnosti Razvojne banke Saveta Evrope, iz čijeg se zajma finansira izgradnja novih i uklanjanje postojećih stambenih zgrada u Dositejevoj ulici u Kraljevu, koje su obuhvaćene Projektom stambene obnove, u junu ove godine objavilo je poziv za učešće u javnoj nabavci za izbor izvođača radova na izgradnji nove zgrade druge faze sa 86 stanova i rušenje sedam starih objekata iz kojih su preseljeni krajnji korisnici prve faze projekta, objavljeno je na zvaničnom FB nalogu gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića.

To znači da je započeta realizacija druge faze Projekta stambene obnove posle zemljotresa koji je pogodio Kraljevo 2010. godine, a u okviru kojeg je planirana izgradnja stambenih objekata kroz tri faze kako bi se obezbedila trajnija stambena rešenja za 366 porodica čiji su stanovi tada oštećeni.

U tekstu se podseća da je rok za predaju ponuda od strane potencijalnih izvođača radova istekao u julu ove godine, ali je jedan od potencijalnih ponuđača, pre isteka roka nuda, podneo žalbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki. To je dovelo do zastoja postupka. Nakon što je Republička komisija za zaštitu utvrdila da žalba nije osnovana i odbacila je u celini, postupak je nastavljen sa utvrđenim novim rokom za predaju ponuda.

U datom roku dostavljene su četiri ponude, sve sa ponuđenim cenama nižim od procenjene vrednosti javne nabavke. Komisija za javne nabavke će posle utvrđivanja ispravnosti i potpunosti zahtevane dokumentacije sačiniti predlog za odabir najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora za izvođenje radova, a koji bi trebalo da bude okončan do kraja tekućeg meseca.

Nakon završetka druge faze, projektom je u trećoj fazi planirano  preseljenje krajnjih korisnika u drugu novoizgrađenu zgradu, kao rušenje preostalih postojećih objekata i izgradnja treće i četvrte zgrade.

Kompletan projekat u Dositejevoj ulici podrazumeva rušenje pet prizemnih kuća i 16 višeporodičnih stambenih zgrada, izgrađenih od 1947. do 1955. godine i izgradnju četiri nove višespratne stambene zgrade. U prvoj fazi izgrađeno je 106 stanova, a vrednost  je iznosila 2.171.700 evra, podseća se u tekstu objavljenom na zvaničnom FB nalogu gradonačelnika Kraljeva.