Završene novinarske radionice u organizaciji portala Krug (VIDEO)

Završene su i poslednje dve radionice Škole novinarstva za srednjoškolce u organizaciji portala Krug. Kao i prethodne tri, radionice su održane u Job Info Centru u Kraljevu, a deo su projekta „Novinarski Izazov Plus“ koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova. Ovaj program finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš.

Na petodnevnim radionicama treneri su polaznike, u teorijskom i praktičnom delu, uveli u svet novinarstva, a pored učenja novinarskih formi, možda budući mladi novinari imali su priliku da steknu prva iskustva u javnom nastupu, da kreiraju svoj prvi medijski sadržaj, upoznaju se sa ulogom društvenih mreža u novinarstvu i da primene stečeno znanje i veštine.

Polaznici su kreirali svoje prve vesti i izveštaje koji su već objavljeni na portalu Krug, učili kako da se odbrane od lažnih vesti, kako nastaju intervjui kao jedan od osnovnih načina dolaženja do informacija.

Pogledajte VIDEO prilog:

Kroz interaktivne aktivnosti, predavanja i praktične vežbe, srednjoškolci su imali priliku da razviju svoje veštine u istraživanju, pisanju, intervjuisanju i prezentovanju informacija.

Koordinatorka projekta Novinarski Izazov Plus i jedna od predavačica na radionicama je urednica portala Krug Marina Miljković Dabić. Novinarka Marija Obrenović, urednica portala Pressek iz Kragujevca i predsednica Upravnog odbora poslovnog udruženja lokalnih medija Lokal pres polaznike je, između ostalog, upoznala sa vrstama i ulogom medija i etikom u novinarstvu, a Tanja Trifković, glavna i odgovorna urednica Glasa Podrinja, sa kreiranjem sadržaja za društvene mreže i osnovama mobilnog novinarstva (MoJo).

Na početku četvrte radionice gosti su bili predstavnici Asocijacije medija koji su polaznike upoznali sa najčešćim i najopasnijim etički propustima prilikom izveštavanja o žrtvama nasilja. Novinarka Jovana Gligorijević govorila jeo problemima koje nosi otkrivanje identiteta žrtava (ubijenih ili preživelih), ali i počinilaca određenih krivičnih dela, jer „ako novinar u tekstu otkrije identitet počinioca olakšao je put svima onima koji žele da dođu i do identiteta žrtve“.

Gošća, foto-žurnalistkinja lista „Vreme“ Marija Janković, govorila je o autorskim pravima, zakonskim ograničenjima za preuzimanje tuđih fotografija na internetu, ali i mogućnostima uspešnih foto-ilustracija osetljivih sadržaja.

Srednjoškolci u svojim utiscima ističu da im se posebno dopalo što su radionice, osim informativnim i edukativnim, bile propraćene i zabavnim sadržajima, a posebno su bili maštoviti u pisanju tabloidne vesti i u vođenju izmišljenih međusobnih intervjua.

Poslednjeg dana radionice svi su se oprobali snimajući na terenu i radeći anketu sa građanima na temu proslave predstoječih prvomajskih i uskršnjih praznika.

Svi su saglasni da su im radionice pružile priliku da se upoznaju sa novinarstvom kao profesijom, da steknu osnovne veštine potrebne za novinarsko izveštavanje i da se, možda, motivišu da razmotre novinarstvo kao moguću karijeru, iako trenutno, od svih polaznika – samo jedna učesnica to i zvanično planira upisom na studije novinarstva već za par meseci.

    M. M. D.

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je kao deo Projekta koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD, već isključivo autora