„Živa biblioteka“ u školi u Adranima

Treću godinu zaredom učenici i nastavnici OŠ „Dragan Marinković” iz Adrana, zajedno sa gostima iz drugih škola, kroz projekat „Živa biblioteka“ imaju za cilj promovisanje ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, osporavanjem predrasuda kroz jačanje dijaloga o stereotipima, čija je posledica često diskriminacija pojedinca.

„Živa biblioteka” jedan je od načina za postizanje ravnopravnosti, preispitivanja predrasuda i borbu protiv diskriminacije. Razlikuje se od „obične“ biblioteke samo po tome što su u njoj knjige zapravo ljudi, tako da se čitanje sastoji od razgovora sa knjigom.

„Živa biblioteka” ove škole se nalazi u mnogim prospektima kao primer izuzetne prakse, a ove godine akteri „žive biblioteke“ sa svojim pričama bili su: Nemanja Zdravković – osoba sa retkim oboljenjem, Tijana Selaković – vegetarijanka, Jarline Janković – devojka sa Filipina, Adam Stefanović – gluvonema osoba.

Nemanja je govorio o svojim izazovima odrastanja, sadašnjem načinu života, hobijima, o tome kako je verovao u sebe i nije dozvolio da deformitet nosi njega, već je on nosio deformitet.

Tijana je podelila sa mladom publikom zašto je postala vegeterijanka, kakav je to način ishrane i koji su izazovi bili sa kojima se susretala.

Jarline je prisutne upoznala sa životom na Filipinima, ali i o tome kako je zbog ljubavi zavolela Srbiju, kako je izgledao susret sa snegom, ali i našim običajima.

Adam, iako gluvonema osoba, naučio je da čita sa usana i može da razume druge. Govorio je o svojim uspesima u rukometnoj reprezentaciji, o tome kako je trenirao folklor i kako se snalazi u svakodnevnom životu. Njegov otac je sa prisutnima podelio roditeljsku stranu priče.

Ova aktivnost u školi realizuje se u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve”, koju finansira Savet Evrope i EU, a podržava i Ministarstvo prosvete.

U okviru ovog projekta škola „Dragan Marinković” je i mentor škola. Pored učenika i nastavnog kadra iz škole u Adranima, prisustvovali su i učenici iz Lađevaca, Samaila, Roćevića, Vitkovca, Sirče, Mrčajevca i učenici i kolege iz OŠ „Čibukovački partizani”. Događaju je prisustvovao i Kristijan Rajković, glavni menadžer projekta. Svi prisutni su uživali u pričama, a kasnije i u neformalnom razgovoru i fotografisanju.

    Jasna Savić

*Ovaj medijski sadržaj proizveden je kao deo Projekta koji se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD, već isključivo autora