Zdrava Srbija: Nestručni kadrovi u javnom sektoru budžet Kraljeva dnevno koštaju 80.000 dinara

Želimo da pokažemo građanima Kraljeva katastrofalne posledice pogubne kadrovske politike Srpske napredne stranke koja već 11 godina u javnom sektoru našeg grada zapošljava ljude koji su na sumnjiv način stekli svoje diplome, istakao je na današnjoj konferenciji za novinare Miroljub Baković, šef odborničke grupe Nove Srbije u kraljevačkoj skupštini. On je dodao kako podaci do kojih je njihova odbornička grupa došla pokazuju da troškovi grada Kraljeva vezani za sudske sporove, kazne i penale po rešenju sudova (isplate štete nanete od strane državnih organa, kamate i ostalo vezano za sudske sporove) rastu iz godine u godinu.

Prvobitnim budžetom za ovu godinu, za rashodnu stavku „novčane kazne i penali po rešenju sudova“ bilo je opredeljeno 15.401.000 dinara, a rebalansom je ta stavka uvećana na 19.410.000 dinara. Kada se ovaj uvećani iznos podeli sa brojem radnih dana u 2023. godini dolazimo do brojke od oko 80.000 dinara, koliko nas na dnevnom nivou koštaju nestručni kadrovi SNS-a. Kada to podelite na broj radnih sati dnevno, taj trošak iznosi 10.000 dinara na sat – tvrdi Baković.

Odbornička grupa Zdrave Srbije, kako je naveo, tražila je od Gradske uprave Kraljevo da im dostavi podatke koliko je za prethodnih 10 godina iz budžeta Kraljeva isplaćeno sredstava za naknadu štete vezane za sudske sporove, kazne i penale po rešenju sudova.

Dobili smo zvaničan odgovor Odeljenja za privredu i finansije u kojem se kaže da su od januara 2013, zaključno sa decembrom 2022. godine, iz budžeta grada Kraljeva u te svrhe isplaćena skoro 174 miliona dinara. Kada na to dodamo više od 19.400.000 dinara predviđenih za ovu godinu, dolazimo do blizu 193 miliona dinara, što je 1.650.000 evra za 11 godina vladavine aktuelne vlasti.

Razmere te štete, smatra Baković, pokazuju posledice zapošljavanja nestručnih ljudi u javnom sektoru.

Mi ćemo se sigurno zalagati za reviziju svih diploma u javnom sektoru, a ja pozivam sugrađane da dobro obrate pažnju za koga će da glasaju na lokalnim izborima 17. decembra ove godine – kazao je Baković.

     M. M. D.