TRAŽE SEDNICU SKUPŠTINE (VIDEO)

24. februar 2017.

Bivši radnici nekoliko kraljevačkih preduzeća u stečaju istrajavaju u zahtevu za pomoć lokalne samouprave, gradonačelnik ocenjuje da je podrška jedno, a ingerencije drugo i da su radnici politički izmanipulisani pred izbore

Bivši radnici nekada velikih kraljevačkih preduzeća koja su sada u stečaju i danas su se okupili u znak protesta ispred zgrade Gradske uprave, najavljujući proteste od ponedeljka svakog dana od 10 do 14 sati, sve do ispunjenja zahteva, kao i da će podneti zahtev za sazivanje vanredne sednice gradske skupštine.

Neka odbornici kažu da li su uz svoje građane, poručuje Dragan Mitrović, predsednik udruženja Inicijativa za prava radnika, dodajući da se bore samo za poštovanje zakona i da država ispuni svoje preuzete obaveze.

Na primedbu gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića da su se neki članovi delegacije iz Kraljeva, na prošlonedeljnom sastanku u Ministarstvu privrede neprikladno (sa “Bata Gogi”) obraćali ministru privrede Goranu Kneževiću, Mitrović odgovara da su se članovi delegacije na neki način sprijateljili sa ministrom i da je  sam ministar na ranijim sastancima tražio od članova delegacije da izbegnu formalnosti i  rekao im da mogu da mu se obraćaju sa “druže”, “prijatelju”.https://www.youtube.com/watch?v=_FhcGyXHmUs&feature=youtu.be

Sam ministar je, kad je ušao u salu, prišao i izljubio se sa radnikom Rečevićem kojem se zamera takva komunikacija sa ministrom Kneževićem – ističe Mitrović.

Gradonačelnik Terzić ponavlja da je bilo i neprimerene gestikulacije i psovki, ali da je ministar sa saradnicima radnicima objasnio proceduru koja može da im omogući da naplate svoja potraživanja i ponudio materijalnu pomoć u visini jednog minimlaca, dok do pravog  rešenja ne dođe. Terzić smatra da članovi delegacije koja je pregovarala žele da prikaže da je to jedina moguća pomoć na koju bivši radnici od države mogu da računaju.https://www.youtube.com/watch?v=srfOGg0qgrc&feature=youtu.be

Tvrde kako je to 40 puta manje od onoga što radnici potražuju i kad se to tako servira, svako će ponudu odbiti, ali istina je da potraživanja radnika na taj način neće biti umanjena – podseća Terzić.

Mitrović odgovara da oni nisu odbili ponuđenu pomoć od 21.000 dinara.

Ministar je rekao da će, dok se čeka zakonski okvir, pokušati da nađu ta sredstva, a istina je da radnici tu pomoć koja, kako nam je rečeno, može da bude za sedam, 77 dana ili nikada, verovatno ne bi ni osetili, jer bi sve ostalo u bankama za dozvoljene minuse – smatra Mitrović.

U ime svojih kolega on je izrazio negodovanje što se gradonačelnik Kraljeva zahvaljuje radnicima koji ne dolaze na proteste i ponovio da dolazak na protest nije radna obaveza, jer se jedan broj bivših radnika u međuvremenu zaposlio, ali da će, kako je rekao, interesna grupa građana nastaviti borbu da naplati svoja potraživanja, čak i ako ih ostane samo 150.

Gradonačelnik Terzić ističe da mu žao što predstavnici bivših radnika za svioje probleme optužuju lokalnu samoupravu koja nema nadležnost za rešavanje ovog problema.

Učinili smo sve što je u našoj  moći kako bismo pomogli tim ljudima, ali problem je u lošoj komunikaciji između radnika i njihovih predstavnika, zato mislim da neko pokušava da radnike Fabrike vagona iskoristi u političke svrhe i da pred predstojeće izbore zloupotrebi njihovu tešku materijalnu situaciju kako bi skupio određene političke poene – rekao je Terzić.

Ukupna dugovanja prema bivšim radnicima Fabrike vagona iznose oko 720 miliona dinara za isplatu neizmirenih oko 35 mesečnih zarada, dok je zahtev o povezivanju radnog staža u međuvremenu ispunjen.

2 komentara za naslov “TRAŽE SEDNICU SKUPŠTINE (VIDEO)

  1. . E moj Mitrovicu…sam si kriv…seti se sa kim si se slikao u novoj hali u aprilu 2016.godine….i sta si pricao posle tog sastanka i tog fotografisanja…..prema tome,podnersi ostavku,nije to za tebe……a zasto da raspravlja skupstina u KV o vama kada je nenadlezna…..vi medjusobno treba da raspravljate sta hocete…VI STE NEOZBILJNI,ZATO TAKO I PROLAZITE….

Comments are closed.