DIM IZ „MAGNOHROMOVOG“ DIMNJAKA

1. maj 2017.

Kraljevčani su se uvek radovali kad dime Magnohromovi“ dimnjaci, jer je to bio znak da ima posla i da će biti plate; povodom 1. maja, Praznika rada, podsećamo da su obe njegove fabrike i sada u zakupu i da platu ovde još uvek zarađuje oko 300 ljudi

Većina građana Kraljeva danas s tugom konstatuje da od „Magnohroma“ „nije ostalo ništa“. Istina, u medijima se ovo preduzeće odavno pominje najčešće u kontekstu protesta bivših radnika koji traže da im se isplati još petina neizmirenih zarada (deo kojeg su se odrekli, ali se ispostavilo da po zakonu – nisu mogli da ga se odreknu), ali – to je sasvim druga priča.

U srećnija vremena dimila su tri fabrička dimnjaka, a „Magnohrom“ proizvodio rekordnih 120.000 tona vatrostalnih opeka. Trenutno dim se, put oblaka, izvija samo iz jednog, ali se i tome Kraljevčani raduju. Nekada su ovde proizvođene opeke, proizvodi višeg stepena obrade, nego što je sinter magnezit, koji FVM sada proizvodi. Poređenja radi, tokom 2014. godine, u dve kampanje proizvedeno je ukupno 7.000 tona sinter magnezita. Taj obim godišnje proizvodnje ravan je nekadašnjoj polumesečnoj, ali je «Magnohrom» u 2014. i sa takvom proizvodnjom, od čijeg je izvoza prihodovao 2,5 miliona evra, bio najveći izvoznik na našem području. Slično je bilo i 2015. godine.

U centru naše priče je onaj deo „Magnohroma“ koji još uvek preživljava, jer – iako je preduzeće od polovine septembra prošle godine u stečaju, a sredinom februara ove godine proglašen je i bankrot, još uvek rade obe „Magnohromove“ fabrike, i Fabrika vatrostalnih materijala (FVM), i Fabrika elektrotermičkih proizvoda (FETP). Funkcionišu, doduše, uz minimalno korišćenje proizvodnih kapaciteta u odnosu na ranije godine, ali rade i u njima za život direktno zarađuje oko 200 ljudi, a zajedno sa zaposlenima u rudnicima i prevoznicima – još oko stotinu.

Pogon za proizvodnju sinter magnezita zakupila je, do nove prodaje, finska kompanija ,,Afarak“, koja je raspoložena, kako saznajemo i da kupi FVM , ali čeka da Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasi prodaju fabrike. Upućeniji strahuju da će, ako čekanje potraje, možda biti izgubljena i ova prilika, jer su propale sve ranije šanse, kada su za pojedine delove ovog preduzeća bile zainteresovane mnogo renomirane strane kompanije (poput 2012. godine austrijske kompanije RHI). Ugovor sa „Afarakom“ zaključen je u junu prošle godine i važiće do prodaje imovine Fabrike vatrostalnih materijala.

U toku je druga ovogodišnja kampanja proizvodnje sinter magnezit (prva je bila početkom godine) Planom je predviđeno da ove godine bude proizvedeno ukupno oko 12.000 tona sinter magnezita za kupce iz više evropskih zemalja.

Fabriku elektrotermičkih proizvoda (u kojoj se proizvode TA peći, bojleri, grejne ploče, grejači) zakupila je domaća firma ,,Febroinvest“ na šest meseci i taj ugovor, kako portal Krug saznaje, ovih dana treba da bude obnovljen.

Zakup obe fabrike je, naravno, privremeno rešenje. Bez obzira što su obe fabrike ranijih godina bile pogođene krizom i nesrećnom privatizacijom, računa se da mogu opstati, povećati obim proizvodnje i povratiti bar deo domaćeg i inostranog tržišta. Uz privatizaciju fabrike za proizvodnju sinter magnezita idu i koncesije za rudnike na Zlatibori i na području Čačka, gde su overene rezerve od oko pet miliona tona rude. Međutim, tu su neophodna znatna ulaganja da bi se ozbiljnije pokrenula eksploatacija, a tako i obimnija proizvodnja sintera, nažalost samo u jednoj vatrostalnoj peći, koja je preostala posle pustošenja pogona od strane bivših vlasnika ,,Magnohroma“, indijske kompanije ,,Global stil“, sa kojom je privatizacioni ugovor raskinut krajem 2007. godine, jer kupac nije ispunjavao ugovorene obaveze.

1 komentar za naslov “DIM IZ „MAGNOHROMOVOG“ DIMNJAKA

  1. . E jadna moja bivša fabrika…proveo divnih desetak godina.. 

Comments are closed.