DANI JORGOVANA BEZ FRANCUZA

4. maj 2017.

Organizatori manifestacije koja se u Kraljevu održava u znak sećanja na francusku princezu i srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku, najavljuju 24. Dane jorgovana, kako kažu, pomešanih osećanja, zbog stava Francuske u slučaju Haradinaj

Jelena Anžujska bila je žena kralja Uroša Prvog Nemanjića i majku znamenitih srpskih kraljeva Milutina i Dragutina. Sećanje na nju održavaju pisci i umetnici koji pronalaze inspiraciju u događaju iz 13. veka, kada je, prema legendi, kralj Uroš prvi, u čast dolaska u Srbiju francuske princeze, svoje buduće supruge, dolinu reke Ibar zasadio jorgovanima.

Ove Dane jorgovana, u subotu 6. maja, realiizovaćemo pomešanih osećanja, jer pamtimo prijatleljstvo naroda Francuske, ali ne možemo da zaboravimo da nam je ta zemlja nedavno udarila šamar rukovodeći se političkom opcijom oslobađanja Ramuša Haradinaja, oslobodivši zločinca od kazne – rekao je na konferenciji za novinare Radoslav Premović, član Upravnog odbora Društva francusko-srpskog prijateljstva „Sveta Jelena Anžujska“, koje je organizator Dana jorgovana.

Zbog tromesečnog zahlađenja diplomatskih odnosa Srbije i Francuske organizatori  nisu zvali u goste ambasadora Francuske, niti će tokom programa, kao svih ranijih godina, biti intonirana francuska himna.

On je dodao da baš zbog Francuza, zbog kojih prijateljstvo naroda dve zemlje traje duže od sedam i po vekova, zbog pojedinaca kakav je dokazano francuski humanista Arno Gujon, i ova manifestacija posvećena srpsko-francuskom prijateljstvu – zaslužuje da traje.

Premović je izrazio nadu da će ih vreme u subotu poslužiti i da će jubilarni, 25. Dani jorgovana naredne godine nositi osnovni nacionalni predznak sa ekološkim, edukativnim i turističkim karakterom.

Pozivamo sugrađane da nam se pridruže, program počinje već u 7 ujutru, kada ćemo ispred Hrama svetog Save primiti blagoslovza održavanje manifestacije, a centralni deo Dana jorgovana biće večernji program na platou ispred Doma vojske Srbije u 18 sati – rekao je Premović.

Svečana povorka krenuće u subotu u 7.30 od Hrama spaljivanja moštiju svetog Save, gradskim ulicama do Trga srpskih ratnika, a potom će kočije kraljice Jelene i kralja Uroša biti parkirane na Trgu Jovana Sarća sve do 17.30. U manastiru Gradac, zadužbini Jelene Anžujske u 10 časova biće izveden prigodan kulturno-umetnički program, a u 14 sati – u srednjovekovnom utvrđenju Maglič biće priređen istorijski čas.  

Prevoz do manastira Gradac obezbeđen je u 8 ujutru u subotu 6. maja za one koji su se već upisali, a naknadnog prevoza neće biti.

Dani jorgovana ove godine imaće reprizu u sredu 10. maja u Zubinom Potoku, a  17. juna u Beogradu.

One thought on “DANI JORGOVANA BEZ FRANCUZA

  1. . Da li ovakve manifestacije imaju bilo kakvu dobit ili je to razlog više da se potroše budžetski novci?

Comments are closed.