ZAMENJENA TABLA SA GREŠKAMA

4. maj 2017.

Mesingana tabla na Trgu Jovana Sarića, sa gramatički neispravnim tekstom, koja je pre dve godine postavljena nakon što je, za vreme Dejvis kupa, tu svoj jorgovan zasadio Novak Đoković, zamenjena je novom

„U čast Jelene Anžujske i Uroša I, prvi jubilarni jorgovan u Dolini vekova i kraljeva, povodom obeležavanja 765 godina Srba i Francuza zasadio je srpski i teniski šampion Novak Đoković“, pisalo je na mesinganoj tabli koja je, u martu 2015. godine postavljena uoči održavanja prvog kola Dejvis kupa u gradu na Ibru.

Kraljevačko udruženje pisaca (KUP), smatralo je da postament koji je gramatički neispravan treba ukloniti, zbog čega su prošle godine i javno negodovali na Trgu Jovana Sarića.

Ako je nešto prvo, ne može da može da bude jubilarno, a ako je jubilarno ne može da bude prvo. Takođe, u delu teksta „765 godina Srba i Francuza“, možda se zna šta je pesnik hteo da kaže, ali ovako kako je napisano znači da su Srbi i Francuzi zajedno nastali pre 765 godina, odnosno da pre toga nisu ni postojali – rekao je tada kraljevački pisac Rade Velizarov Erac, dodajući kako je svestan da u Kraljevu postoji sijaset drugih problema, ali da je veliki i problem table koja nosi nepismen tekst, a vezana je za planetarno popularnog Đokovića i za prijateljstvo dva naroda.

Nakon što je stupio na dužnost prošle godine, tada novi gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić dao je nalog da se neispravan tekst zameni, pa je ovde ubrzo osvanula tabla sa natpisom:

ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА  765 ГОДИНА ПРИЈАТЕЉСКИХ ВЕЗА СРБА И ФРАНЦУЗА

У ЧАСТ КРАЉЕВСКОГ ПАРА

ЈЕЛЕНЕ АНЖУЈСКЕ И УРОША ПРВОГ

 

У ДОЛИНИ ВЕКОВА И КРАЉЕВА

ПРВИ ЈОРГОВАН ЈЕ ЗАСАДИО 
СРПСКИ И СВЕТСКИ ТЕНИСКИ ШАМПИОН НОВAK ЂОКОВИЋ

КРАЉЕВО, МАРT 2015.

                                                                                                                      ГРАД КРАЉЕВО И УДРУЖЕЊЕ „СВЕТА ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА“

Međutim, neko je skinuo tu tablu, pa jedno vreme nije bilo teksta na postamentu ispred zgrade Gradske uprave.

Na novoj, trećoj tabli, ćirilicom je ispod zastava Francuske i Srbije, ispisan sledeći tekst: «Povodom 765 godina srspko-francuskog prijateljstva, a u čast Jelene Anžujske i Uroša Prvog, u manifestaciji «Dani jorgovana  2015.», jorgovan je zasadio srpski i svetski teniski šampion Novak Đoković».

1 komentar za naslov “ZAMENJENA TABLA SA GREŠKAMA

  1. . Nazalost, los trenutak -period da se govori o srpsko-francuskom prijateljstvu.  Ali , to nikako ne znaci da postamenti treba da budu tako lose formulisani -ni sustinski ni formalno.  Konacno, korektan, ciriicom napisan postament.Ne samo zato sto ima veze sa cuvenim Novakom. Samo , tim pre. 

Comments are closed.