STIPENDIJE NAJBOLJIM STUDENTIMA

17. maj 2017.

Prosek na studijama onih koji su se na konkurs za gradske stipendije prijavili kreće se od 8,56 do 10,00, što bi moglo da bude dokaz da Kraljevo ima bolju budućnost ako svi ti uspešni mladi ljudi požele da se ovde vrate i grade karijeru

Ove godine, prema najnovijoj odluci, za gradsku stipendiju u Kraljevu nisu mogli da konkurišu studenti koje već stipendira država. Iz gradskog budžeta za ovo je obezbeđeno pet miliona dinara, a na konkurs su se prijavila 43 studenta koji su ispunili sve uslove. Najbolje rangirana studentkinja je Marija Bojanić, student druge godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je sve dosadašnje ispite položila sa čistim desetkama. Na spisku stipendista poslednji je student koji ima prosek 8,56.

Smatram da je dobro što je grad konačno doneo odluku, koja je u skladu sa Zakonom o učeničkom i studentskom standardu, jer smo na taj način omogućili većem broju odličnih studenata da imaju makar jednu stipendiju, a ne da se događa da najbolji studenti istovremeno primaju i republiku, i gradsku stipendiju, dok oni koji imaju samo malo niži prosek, ostaju bez sredstava, a možda I bez mogućnosti da nastave studije – rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

On je, pozdravivši one studente koji su danas mogli da dođu u Kraljevo na potpisivanje ugovora izrazio nadu da će se najbolji studenti vraćati u Kraljevo i ovde graditi svoje karijere.

Miloš Petrović, načelnik Gradske uprave i predsednik komisije za dodelu stipedija rekao je da oni ove godine nisu imali težak zadatak, jer je zbog nove odluke bilo manje prijavljenih studenata.

Bile su ukupno 84 prijave, ali 31 prijava morala je da bude odbačena, jer smo proverom evidencije Ministartsva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ustanovili da ti prijavljeni već ostvaruju pravo na studentsku stipendiju, što ih je u startu eliminisalo. Pet prijava je odbačeno, zato što ti studenti nisu ispunjavali uslove – naveo je Petrović.

Prema danas potpisanim ugovorima, ukupno 43 studenta dobiće u deset mesečnih rata po 10.000 dinara.

Marija Korać, studentkinja druge godine Fakulteta za fizičku hemiju u Beogradu zahvalila se u ime svih onih čiji je trud i rad grad Kraljevo prepoznao dodelivši im stipendije.

Bilo je potrebno uložiti dosta truda i rada, ali je dodela stipendija dokaz da se se sve to na kraju, ipak isplati. Od materijalne strane, važnija je ona da sve to neko ceni, a stipendija predstavlja i slatku obavezu da na tom ispravnom putu ostanemo do kraja studija, a naravno i posle toga – istakla je Marija, dodajući da će joj kao studentu ovaj novac puno značiti.