KO (NE)MOŽE DA TUMAČI ZAKON?

7. jun 2017.

Članovi kolektiva Narodnog muzeja u Kraljevu najavljuju da će, u slučaju da se, kako navode, lokalne vlasti ogluše o zakon, podneti krivične prijave protiv predsednika gradske skupštine, njegovog zamenika i sekretara

Na adrese gradonačelnia Kraljeva, predsednika gradske skupštine, odeljenja skupštinskih poslova, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva kulture i informisanja, svih odborničkih grupa, Muzejskog društva Srbije, Nacionalnog komiteta ICOM-a i medija, danas je dostavljeno obaveštenje koje potpisuje kolektiv kraljevačkog Narodnog muzeja, U ovom obaveštenju se, između ostalog, navodi sledeće:

“Narodni muzej Kraljevo je prema zahtevima i uputstvima Odeljenja za društvene delatnosti uskladio svoj Statut sa Zakonom o kulturi, odnosno dopunama i izmenama ovog zakona iz 2016. godine. Statut je predat osnivaču u septembru prošle godine, čime je naša zakonska obaveza izvršena, ali nije usvojen na Skupštini grada Kraljeva, nakon čega ustanovi nije upućeno obrazloženje ovog postupka.

Muzej se u februaru obratio osnivaču i upozorio ga na neusaglašeni Statut Narodnog muzeja. O istom problemu su informisani Državna revizorska institucija, Ministarstvo kulture i informisanja, kao i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ministarstvo kulture i informisanja je uputilo dopis Gradskoj upravi i gradonačelniku povodom ovog problema.

Iako je osnivač bio obavezan da u roku od šest meseci od donošenja zakonskih izmena usvoji novi Statut Narodnog muzeja, on do danas, 10 meseci kasnije, još uvek to nije učinio. Sada svoju odgovornost prebacuju na našu ustanovu, navodeći da “Ministarstvo traži da se promeni statut, zato nije usklađen sa Zakonom o kulturi“.

Statut je apsolutno usklađen sa dopunama i izmenama Zakona o kulturi i zato i usvojen od strane Upravnog odbora Narodnog muzeja, Zaključkom Komisije za društvene delatnosti i Gradskog veća, čime je potvrđena njegova zakonska validnost.

S obzirom da novi statut nije usvojen (iako su u paketu na sednici 30.09.2016. usvojeni statuti svih drugih ustanova usklađeni na isti način), na snazi je Statut Narodnog muzeja iz 2011. Tvrdimo da odredbe važećeg statuta koje predviđaju dopunske uslove nisu u suprotnosti sa novim Zakonom u kulturi i mogu da se regulišu Statutom ustanove.

Upozoravamo da prema članu 37. stav 3 Zakona o kulturi, vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove koje propisuju Zakon o kulturi (član 36.) – pet godina rada u struci; i  Statut Narodnog muzeja Kraljevo (čl. 37) – položen stručni ispit u oblasti zaštite kulturnih dobara; i svi ostali navedeni uslovi koji su utvrđeni Statutom ustanove po Zakonu o kulturi, član 36, stav 1. Ukoliko se Skupština grada na sednici zakazanoj za 8. jun 2017. ogluši o zakon, bićemo prinuđeni da podnesemo krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja protiv predsednika Skupštine, zamenika predsednika Skupštine i sekretara Skupštine.

Skupština grada može svoju odluku da donese samo u okviru zakona i u okviru važećeg Statuta. Skupština grada ne može da tumači zakon, može samo njegov donosilac, Narodna skupština Srbije, a nadzor nad zakonitošću akata vrši nadležno ministarstvo.

Očigledna je namera Skupštine grada da se uzurpira pravo Narodne skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja RS i da samovoljno tumači akta tako što će ih u tumačenju prilagoditi budućem kandidatu zarad političke volje », navodi se u obaveštenju kolektiva Narodnog muzeja.

Vanredna sednica gradske skupštine zakazana je za sutra (četvrtač, 8. jun), a na njoj je jedina tačka dnevnog reda – predlog rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora Narodnog muzeja iz Kraljeva.

 

22 komentara za naslov “KO (NE)MOŽE DA TUMAČI ZAKON?

 1. . Slavko, Vi više puta proglašavate istine samo Vama poznate po fantastičnoj moći svoga mišljenja. Gospodin Dragan Drašković je uvek ispunjavao uslove da vrši dužnost direktora Narodnog muzeja Kraljevo. Vaša lična zavist koju neotesano izlivate nimalo ne osnažuje Vašu argumentaciju. Smisao zakonskog okvira koji ste uzeli na sebe da kreativno tumačite i statut Narodnog muzeja Kraljevo postoje da zaštite strukovnu ustanovu od nasrtaja agresivnog amaterizma. Da li mislite da u svim demokratskim društvima vlada partokratijski brlog i da direktori javnih ustanova poseduju manje stručnosti od pripravnika? Pitam se, zašto toliko oduševljeno želite da vidite neku neuglednu i nestručnu osobu za čelu vrlo značajne ustanove o kojoj niti išta znate, a slutim do skoro Vas nije ni interesovala. 

 2. . Za 67 godina svoga postojanja Narodni muzej u Kraljevu nema nijedan dinar nenamenski potrošenog novca što je isticala i sama lokalna samouprava decenijama unazad, a državni revizor ovog proleća proglasio je najuzornijom ustavnovom u pogledu zakonitosti i finansija u gradu. 

 3. . Та која претендује да буде директорка је обична секретарица у основној школи и поставља се питање како, где и на који начин је завршила права, али хајде да се водимо вашом малоумном логиком и претпоставком о ,,муљању”  све и да је то тачно, зар не би град предложио неко стручно не страначко лице да заведе ред у музеју, а не Вулинову комунистичку олош, која као и ви Славко, нема два зуба у глави.

 4. . Подршка Музејским радницима. СНС системски уништава Србију!

 5. . Meta i odstojanje “nove direktorke” koju ste već ishitreno imenovali je osnovna škola. A vidim da ste u maniru nekompetentnog kadra koji zdušno branite zašli još dublje u davanje kvalifikacija o usko stručnim pojmovima i priznanjima. Naime sa diletantskih pokušaja da diskreditujete Narodni muzej u Kraljevu prešli ste na to da dovodite u pitanje Muzejsko društvo Srbije i najprestižniju nagradu u muzejskoj delatnosti “Mihailo Valtrović” čime ste još dublje zglajznuli u pisanje neistina i haotičnih interpretacija. Nagrada “Mihailo Valtrović” za muzej godine ne dodeljuje se po ključu i daleko od toga da je dobio svaki muzej u Srbiji. Najbolji pokazatelj te tvrdnje je da ove godine nije uručena nijednom muzeju, odnosno nagrada u toj kategoriji suzdržana je od strane komisije. Nagrada u kategoriji za životno delo nema nikakve veze sa odlaskom pojedinca u peziju niti se dodeljuje isključivo direktorima ustanova. Vaš pokušaj da relativizujete ozbiljna  priznanja sa izuzetnom stručnu težinom zaista svedoče o zlonamernosti i zavisti prema ovoj velikoj ustanovi. Narodni muzej u Kraljevu uživa veliki ugled u muzejskoj mreži Srbije i u resornom ministarstvu što je i potvrđeno brojnim priznanjima, a nelegitimni kandidat koga vi svesrdno branite samo mišljenje dokonog šetača čija je objektivna vrednost jednaka ničemu.  

 6. . Takve neosnovane spekulacije su očigledno zlonameran pokušaj da se blati prestižna ustanova kulture. Vaši motivi da ostavljate toliko zlonamernih kometara zaista pobuđuju sumnje. U Narodnom muzeju u Kraljevu vlada savršen red. A to nije moje mišljenje već svih referentnih ustanova kulture u Srbiji. Pravnik po zakonu ne može biti direktor niti vršilac dužnosti Narodnog muzeja. Ko ove funkcije može da vrši utvrđeno je zakonom o kulturi iz 2016. godine  i statutom koji je usklađen sa istim. Ideja da priučeni pravnik, odnosno sekretar u Osnovnoj školi , drugim rečima potpuni diletant u oblasti zaštite nasleđa, treba da “zavodi red” u visoko strukovnoj ustanovi, ne samo da je nezakonita već se graniči idiotlukom. 

 7. . Не лупетај! Ради се о најбољем музеју у Србији годинама. Него тамо нема ниједног из СНС, СПС, Вулинових. То је проблем. Што нису поставили некога који испуњава услове да буде директор? Зато што немају кадрове за то. Ти само клевети ванпартијске људе и стручњаке и пази да се не удавиш од ботовског сендвича!

 8. . Та која претендује да буде директорка је обична секретарица у основној школи, а поставља се питање како је и где завршила правне науке, музеј је непрофитна установа и нема баш простора да муља било шта, но пошто знамо чија сте гласачка машина, сумњам да можете да разумете како функционише месна заједница, а камоли институција која се бави културом и уметношћу. 

 9. . Bezočno lažem? Teške reči, Slavko. “Kandidati za direktore ustanova moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u struci. [b]Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se statutom ustanove[/b].” Statut Narodnog muzeja Kraljevo kao i statuti svih drugih muzeja propisuju da kandidat mora imati odgovarajuću stručnu spremu i to Filozofski fakultet, grupe za arheologiju, istoriju umetnosti, istoriju, etnologiju i Fakultet likovnih umetnosti. Kandidat takođe mora da ima položen stručni ispit iz oblasti zaštite kulturnih dobara (čime se stiče zvanje kustosa) kao i pet godina rada u struci (podrazumeva da je rad u kulturi, a ne bilo gde). Ovi uslovi služe da postave stručni minimum i da ograde zakonski ustanovu od nasrtaja diletantizma i amaterizma kakav Vi predlažete. U suprotnom zašto kandidat koji je Vašem srcu tako drag nije prošao na legitimnom konkursu, već je prijava odbačena od strane komisije i jedini kandidat koji je prošao je Dragan Drašković, dosadašnji direktor, koji nije imenovan suzdržanim glasovima vladajuće većine. Te se sad taj Vaš kandidat vadi iz kante za smeće i ad hoc imenuje bez ikakvog konteksta i zakonskog okvira na mesto vršioca dužnosti. U članu 37. zakona o kulture navodi se sledeće: “Vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora iz člana 36. stav 1. ovog zakona.”  

 10. . Mozes bezocno da lazes one koji nisu citali zakon. U zakonu o kulturi stoji u clanu 36. da “Кандидати за директоре установа морају имати високо образовање и најмање пет година радног искуства у струци.”  http://www.kultura.gov.rs/docs/dokumenti/propisi-iz-oblasti-kulture/zakon-o-kulturi.pdf

  I clan 37. istog Zakona koji se odnosi na VD direktora. Upravni odbor pise Statut. Tacka na vase lazi.

 11. . Ko zna sta su sve muljali i gde su prali pare kad toliko kukaju. Ko zna sta ce nova direktorka sve da otkrije. Sve stize na naplatu…

 12. . [b]A pismo podrške? A “spontano okupljanje”? Kakav bre kolektiv, sve je to Drašković lično sastavio… Što se neko još nije kandidovao? Neko iz “kolektiva”?  Što, jel nema ko? Šio mi ga Djura… Ispada da je samo kradljivac Kalabićevog pisma Čiči podoban da bude direktor.[/b]

 13. . Justice, ne radi se o krsenju Statuta i Zakona vec o smeni direktora. U ovom tekstu nevesto pokusavaju da prikazu kao da se dogadja nesto nezakonito, a sve je po zakonu. Uvek, ama bas uvek u svim demokratskim drustvima oni koji dobiju izbore postavljaju svoje direktore u javnim institucijama i preduzecima. I nikada nije to bilo drugacije. Bivseg diretkora muzeja je postavila politika na to mesto pre dvadeset godina. Sada ga politika smenjuje i postavlja drugog. To je greska velika, trebali su da ga smene pre 16 godina i da ga nikad vise ne postavljaju jer Demokratija upravo i sluzi tome da maleni covek ne pomisli da je Bog. A ovaj je za dvadeset godina direktorovanja umislio da je velik, svemoguc i nedodirljiv! Da vam ne objasnjavam detalje ali ovo je najobicnija dernjava i dizanje prasine bez ikakve pravne osnove.

 14. . Ko zna sta ste sve muljali i sta sve krijete kad se toliko dernjate. Nova DIREKTORKA je PRAVNIK koji ce vam sve lepo objasniti i dovesti vas u red

 15. . Nova direktorka je PRAVNICA i veoma je strucna da one koji su muljali posalje na SUD. To je ono sto vas plasi. Inace, nagradu za zivotno delo ne znam ko nije u muzejima Srbije dobio! To dele svakome ko je pred penzijom. Isto tako se i nagrada za najbolji muzej deli po kljucu. Lepo sednu i dogovore se koji ce muzej kada da dobije nagradu. Sve je to podvala i muljanje. Mozete da lazete narod koji to ne zna, da mu stvarate laznu sliku o velikim uspesima o njegovom trosku!

 16. . Pametni, ovde se ne radi o direktoru vec o krsenju Statuta tj. Zakona, tako pravnici i kazu … jedi brze da ti se ne ubudja sendvic… 

 17. . U je, al ste ih uplašili. A koju je to vlast sud osudio za nepoštovanje zakona?

 18. . Kakvo lupetanje. Kog briga sto ce da smene direktora muzeja? Kao, propasce muzej zbog toga!? A koja je to javna institucija propala kad su smenili direktora? Da li je Vodovod propao? Nije. Da li je Pijaca propala? Nije. Da li su Putevi propali? Nisu. Da li je Toplana propala? Nije. Da li je Arhiv propao? Nije. Da li je Biblioteka propala? Nije! Pa ko je propao? Sta vise kukaju! Ocigledno je da muzeju nedostaje pravnik!

 19. . Promašio si koš tablu sa ovim komentarom. Mrzelo te je da se u udubljuješ u tekst al’ te nije mrzelo da ostaviš komentar. Ne radi se ovde samo o smeni direktora već o postavljanju osobe koje ne ispunjava
  uslove propisne zakonom na mesto vršioca dužnosti, odnosno o grubom kršenju zakona od strane gradske vlasti. Takav spektakularni bezobrazluk i bezakonje imaju za posledicu urušavanje institucije kulture od nacionalnog značaja. Narodni muzej u Kraljevu je ugledna ustanova u Muzejskom društvu Srbije i u Nacionalnom komitetu ICOM i pred Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije,
  što je resorno ministarstvo i potvrdilo dodeljujući najviši status ovoj ustanovi 2013. godine, [b]institucija kulture od nacionalnog značaja[/b]. Muzejsko društvo Srbije je 2008. godine uručilo najprestižniju nagradu “Mihailo Valtrović” za muzej godine Narodnom muzeju Kraljevo, a ove godine 18. maja na međunarodni dan muzeja, nagrada “Mihailo Valtrović” uručena je dugogodišnjem direktoru Draganu Draškoviću za životno delo, čime je njegov vanredni stručni doprinos stavljen iznad sumnje.  Pravo i pravda ne dolaze po goloj sili i volji lokalnog političkog šljama već po sili zakona. Cela zemlja je propala uslučaju da nisi primetio, pa bi retke blistave primere ustanova koje rade izvanredno trebalo srozati u isto blato u kome se cela zemlja valja decenijama unazad zarad hira nekog lokalnog buzdovana. 

Comments are closed.