PROŠLA GODINA ZAVRŠENA SUFICITOM

12. jun 2017.

Članovi Gradskog veća razmatrali su danas Nacrt odluke o završnom računu budžeta grada Kraljeva za prošlu godinu, a taj predlog uskoro će se naći pred gradskim odbornicima na prvoj narednoj sednici skupštine

U budžet grada Kraljeva prošle godine, po nekoliko osnova, slili su se prihodi od dve milijarde i 897 miliona dinara, a u isto vreme grad je imao rashode od dve milijarde 868 miliona dinara. Razlika između ukupnih tekućih prihoda i rashoda u periodu januar-decembar 2016. godine pokazuje budžetski suficit od oko 29 miliona dinara, odnosno, sa korekcijom skoro 32 miliona dinara.  

Na dan 31.12.2016. godine na podračunu izvršenja budžeta grada Kraljeva bilo je oko 146 miliona dinara, a ta sredstva preneta su u ovu budžetsku godinu. Državna revizija je još uvek u redovnoj kontroli, a njihov izveštaj o načinu trošenja budžetskih sredstava treba očekivati, kako je danas rečeno, za oko mesec dana.

Danas je usvojeno i rešenje o korišćenju sredstava tekuće budžetske rezerve, kojim je iz gradskog budžeta Kulturnom centru „Ribnica“ odobreno 305.500 dinara za naknadu štete po pravnosnažnoj i izvršnoj presudi Osnovnog suda Kraljevo iz prošle godine. U pitanju je naknada štete koja je bivšoj direktorki ove ustanove Aleksandri Kljajević naneta od strane državnih organa, u iznosu od 305.500,00 dinara. To je zbir iznosa neisplaćenih zarada, troškova parničnog postupka i zakonske zatezne kamate po tužbi koju je a Kljajević podnela protiv ove ustanove, a sud doneo pravosnažnu izvršnu presudu u njenu korist.

Članovi Gradskog veća danas su doneli i rešenja po kojima će Teniski klub Kraljevo na ime podmirenja troškova organizacije Saveznog turnira prve kategorije za devojčice i dečake do 18 godina dobiti 50.000 dinara, a Moto klub „Kings“ 120.000 dinara za organizovanje humanitarnog moto-skupa za osobe sa autizmom. Takođe, Rukometnom klubu „Sloga KV“ odobreno je 400.000 dinara na ime podmirenja dela troškova organizovanja velikog međunardnog turnira za mlade rukometaše.

Raspodela sredstava za sport je uvek specifična. Mi smo ove godine raspisali javni poziv, krenulo se sa realizacijom godišnjih programa, a ovo su sredstva koja se opredeljuju iz posebnog dela, naravno u skladu sa Zakonom o sportu i našim važećim gradskim odlukama.  Klubovi koji nemaju u svojim redovnim angažmanima ovakve situacije, obrate se gradu, a lokalna samouprava iz tog posebnog dela raspoređuje ova serdstva – pojasnila je nakon sednice Gradskog veća u izjavi za medije zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović.

Gradski većnici usvojili su danas i rešenje kojim se Preduzeću z a telekomunikacije „TELEKOM SRBIJA“ a.d. Beograd. daje saglasnost za izvođenje neophodnih radnji na realizaciji i unapređenju telekomunikacionih usluga na poslovnom prostoru koji se nalazi u Ulici 23.novembra br. 7 u Ušću, koji je javna svojina grada Kraljeva.