PRVI OD TRI DANA ZAVRŠNOG ISPITA

14. jun 2017.

Testom iz srpskog jezika danas počinje završni ispit za male maturante, a iz Ministarstva prosvete poručuju da nema mesta za zabrinutost, jer u srednjim školama ima više mesta nego što je svršenih osmaka

Završni ispit – trodnevna provera znanja za kraj osnovnog obrazovanja, počinje danas. Mala matura obavezna je za sve osmake, ona je uslov za sticanje diplome o završenoj osnovnoj školi, ali i za nastavak školovanja.

Oko 70.000 malih maturanata u Srbiji danas će polagati srpski (maternji) jezik, u četvrtak matematiku, a u petak kombinovani test, sastavljen od zadataka iz pet predmeta: biologije, istorije, geografije, fizike i hemije.

Smatra se da je učenik položio završni test čak iako ne uradi tačno nijedan zadatak. Nije potreban ni bod da bi se „prošla” maturu, ali od ostvarenih rezultata na završnoj proveri znanja i te kako zavisi da li će đak uspeti da upiše željenu srednju školu. Da bi mogli da konkurišu za mesto u gimnazijama i na četvorogodišnjim smerovima stručnih škola, moraju da sakupe najmanje 50 poena. To je polovina maksimalnih 100 bodova koje ukupno mogu osvojiti na osnovu uspeha iz osnovne škole i sa male mature.

Iz osnovne škole đaci mogu da ponesu najviše 70 poena: uspeh od šestog do osmog razreda boduje se tako što se prosek iz šestog, zaokružen na dve decimale, množi sa četiri, a iz sedmog i osmog pomnoži sa pet. Đaci koji bez greške reše sva tri testa završnog ispita sakupiće maksimalnih 30 bodova, odnosno najviše 10 poena po testu.

Malu maturu koja predstavlja zvaničan završetak osnovnoškolskog obrazovanja moraju da polažu svi učenici, a iz Ministarstva prosvete poručuju da niko neće ostati neupisan.

Od prošle godine uveden je prag od 50 bodova, koliko maturanti moraju da imaju da bi upisali četvorogodišnju školu. Ukoliko imaju manje bodova moraju da upišu trogodišnju srednju školu.

Preliminarne rezultate završnog ispita škole će objaviti već 18. juna, nakon toga sledi period za žalbe učenika, tako da će konačni rezultati biti objavljeni 23. juna.

Po objavljivanju konačnih rezultata sledi predaja liste želja, a raspored učenika po školama biće objavljen 3. jula, dok je 4. i 5. jula predviđeno da se obavi upis učenika u srednje škole.

Prošle godine najveće interesovanje malih maturanata bilo je za medicinske i ekonomske škole. Ove godine 127 škola upisaće učenike po dualnom modelu obrazovanja – učenje kroz rad. U 49 škola uvedeno je 19 novih obrazovnih profila, dok je 43 profila sa elementima dualnosti usklađeno sa tržištem rada u još 78 škola.

Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 7. jula kada se predaje lista želja.