MALI GRAD NA DVESTA KORAKA

15. jun 2017.

Kad bi se stanovnici jednog dela Ulice Vojvode Stepe u Kraljevu izdvojili iz grada i osnovali svoju opštinu, tvrde u šali ovdašnji stanovnici, živeli bi dobro, jer već  sve imaju osim pozorišta, policije, banke i mirnog sna 

Budžetska kasa, tvrde stanovnici jednog dela Ulice Vojvode Stepe bila bi sigurno puna, ne bi oskudevali, jer ono malo čega nemaju mogli bi da plate i opet bi završni račun te zamišljene opštine bio sa tako poželjnim suficitom. Taj deo pomenute ulice dužine je oko dvesta koraka, sa leve i desne strane su blokovi zgrada koje deli široka ulica bulevarskog tipa, a kolovozi su odvojeni cvećem u brojnim saksijama. Na početku ulice je Crkva svete Trojice, zatim vatrogasno društvo, pa butici odeće i obuće, trafike, bifei, objekti gde se prodaje brza hrana, dve prehrambene prodavnice koje se nikada ne zatvaraju i još nekoliko koje rade samo tokom dana. Onda, dve pekare, velika mesara, tri menjačnice, dve kladionice, specijalizovane prodavnice hemijske robe, mlečnih proizvoda, slatkisa, pilećeg mesa, zdrave hrane. Slede i dva diskonta, radnja za hemijsko čišćenje, frizerski salon, prodavnica boja i lakova, sanitarnih uređaja, plastike, gvožđara… Tu je i mala pošta i mala pijaca, a i dopisništvo „Politike“…

Za savremeni život, kažu oni sa kojima smo razgovarali, nema samo policijske stanice, bankarskog šaltera, ambulante, pozorišta i bioskopa, a muzej je samo dvadesetak metara od ove ulice, tu na prvom gradskom trgu. I, tako na oko dvesta koraka nalazi se gradski kvart iz kojeg se danima ne mora ni zbog snabdevanja hranom, lekovima, odećom, obućom, zbog plaćanja računa, slanja pisama, klađenja, kockanja… Zato se, valjda, ovde stanovi i prodaju čim se oglase i na ceni su uprkos padu vrednosti nekretnina poslednjih godina u ovom gradu.

Inače, ulica odavno nosi naziv po slavnom vojvodi i sada je, takoreći, mali grad u gradu, a pre rata bila je na kraju čaršije i kad se od crkve kretalo prema pružnoj rampi i dalje pomoravskim selima moglo je da se zastane samo u gostionici ,,Dobra sreća“ i ,,Lazovića kafani“, kojih sada nema.

Vlasnici svih pomenutih objekata dobro rade i plaćaju porez, pa su dokoni stanari izračunali da bi se iz budžeta mogle platiti nedostajuće usluge kulture, zdravstva, banaka i policije. Naročito im je potrebna policija, jer preko leta zovu  često dežurne policajce kako bi patrole intervenisale u kasnim noćnim satima. Naime, zbog danonoćnog rada dve prodavnice, veliki broj, naročito mladih, po zatvaranju gradskih kafića okuplja se ovde u omanjem parku. U pomenutim prodavnicama kupuje se alkoholno  piće i tokom noći, naravno, bude velike buke. Odavno je to nevolja za stanare u zgradama duž Ulice Vojvode Stepe u Kraljevu, pogotovo što se ne zna ko i kada treba da interveniše, jer se u pogledu toga prepliću nadležnosti između policije, komunalne policije i inspekcije, a i pokazalo se da pojedinačne policijske intervencije ne donose trajno rešenje. Stoga, kako u gradskoj inspekciji doznajemo, u toku je priprema predloga o zabrani prodaje alkoholnih pića u kasnim večernjim satima ali, kako smo razumeli, neće to biti baš brzo, pa će i noćnog ,,vašara“ u ovom, kako rekosmo malom gradu u Kraljevu biti i ovog leta.

tekst i foto: M. Dugalić  

izvor: „Politika online“ (http://www.politika.rs/scc/clanak/382899/Mali-grad-na-dvesta-koraka) 

  

One thought on “MALI GRAD NA DVESTA KORAKA

Comments are closed.