HEROJ NEDELJE – SVETLANA ANDRIĆ

15. jun 2017.

Medicinska sestra ambulante na Rudnu, u emisiji RTS “Da, možda, ne” Olivere Kovačević, proglašena je za Heroja nedelje, ne zbog toga što dobro radi svoj posao, “već zato što je više od medicinske sestre – hitna služba čitavom kraju i dežurna 24 sata”

Zima, kiša, sneg – ništa neće sprečiti medicinsku sestru Svetlanu Andrić da dođe do pacijenata na Rudnjanskoj visoravni, koji tokom sedmice baš na nju najviše računaju. Jer, u ambulanti Rudno doktor radi samo ponedeljkom i četvrtkom. Ostalim danima, već 13 godina, Svetlana radi težak terenski posao na teritoriji sa koje ka ambulanti Rudno gravitira oko 750 pacijenata.

Volim ovaj posao, volim svoj poziv i prosto mi je drago ako mogu da izađem u susret svakom pacijentu – kaže Svetlana.

Kada se vrati sa terena na kojem obilazi teške ili nepokretne bolesnike, u čekaonici je opet čekaju oni koji od nje očekuju pomoć, pa otuda ne čudi što neki od njenih pacijenata smatraju da za njih čini više nego njihova sopstvena deca. Zato retko “silaze” do ambulante u Ušću ili do kraljevačkog Doma zdravlja. Jer, ona je “njihova”, a svoju ljubav prema ljudima na Rudnu i okolnim selima, dokazala je za tih 13 godina, koliko sa svojom porodicom na Rudnu i živi.

Radio televizija Srbije, Olivera Kovačević i emisija “Da, možda, ne”, prepoznavši Svetlanine kvalitete odlučili su da upravo njoj u poslednjoj emisiji ove sezone dodele titulu “Heroja nedelje”.

Ona je “Heroj nedelje”, ne zbog toga što dobro radi svoj posao, posao medicinske sestre, već zato što je više od toga. Ona je hitna služba čitavom kraju, dežurna je 24 sata – pojasnila je urednica emisije Olivera Kovačević.

Na Oliverinu opasku da je Svetlana drugim danima i lekar, Svetlana je skormno odgovorila da, osim ponedeljkom i četvrtkom, kada je u ambulanti i lekar, radi sama.

Tada sama delim terapiju i radim sve što je pacijentima potrebno. Po okolnim zaseocima, po potrebi do bolesnih meštana idem i sopstvenim automobilom, jer ambulanta ima službeni automobil, ali njega koristi lekar – objasnila je medicinska sestra ambulante Rudno, čiji broj telefona imaju svi oni koji smatraju da može da im zatreba, jer znaju da će se Svetlana odazvati pozivu u bilo koje doba dana i noći da je pozovu.

To je moj narod – rekla je Svetlana, nakon čega je dobila veliki aplauz prisutnih u studiju.

I danas je, kako je rekla, odradila svoju smenu, a onda krenula za Beograd na gostovanje u emisiji. Kao Heroj nedelje Svetlana je, od najbolje medicinske sestre u Srbiji Sanje Smiljković iz udruženja “Sestrinstvo”  Kliničkog centra Srbije, na poklon dobila autobiografiju Mihajla Pupina “Sa pašnjaka do naučenjaka” i obaveštenje da je postala počasni član ovog udruženja.

Mnoge koleginice napuštaju našu profesiju, odlazeći “trbuhom za kruhom – rekla je Smiljković čestitajući koleginici što je izabrala da svoj posao radi požrtvovano i savesno.

Na opasku Olivere Kovačević da mnoge medicinske sestre u našoj zemlji danas uče nemački jezik sa motivom da odu odavde, obe medicinske sestre, i Sanja Smiljković, i Svetlana Andrić, uglas su odgovorile da su pred njima veliki izazovi, ali da se – neće predati.

Od RTS Svetlana je na poklon dobila knjigu “Znameniti Srbi u anegdotama”, a poklon diskove je dobila i Svetlanina kćerka Isidora, koja je velika podrška svojoj mami.

Čestitamo i mi požrtvovanoj Svetlani, ubeđeni da se svako dobro – dobrim vrati, jer je, neko je to lepo rekao, “zaista naše samo ono što učinimo za druge, ono po čemu će nas jednom pamtiti”…

foto: print screen You Tube RTS “Da, možda, ne”