PROTEST PRE SUĐENJA PO PILOT TUŽBI BIVŠIH „MAGNOHROMACA“ (VIDEO)

30. mart 2016.

Stotinak bivših radnika „Magnohroma“ ispred suda čekalo ishod suđenja protiv nekadašnjeg poslodavca

Lazara Pavlovića, koji je zbog neisplaćenih 20 odsto otpremnine u aprilu 2012. godine tužio „Magnohrom“, svoje bivše preduzeće, danas je, od zgrade Gradske uprave gde deo bivših „Magnohromaca“ danonoćno boravi već deveti dan, na ročište pred Opštinskim sudom u Kraljevu ispratilo stotinak bivših radnika ovog preduzeća. https://www.youtube.com/watch?v=DCx7TgMekjc

U protestnoj šetnji, duvajući u pištaljke, oni su prošli kroz centar grada i odlučili da ispred zgrade Višeg suda, gde je današnje ročište održano zato što se objekat Osnovnog suda renovira, odlučili da ostanu dok Pavlović ne izađe iz zgrade.

U trenutku kada se, na ulazu u sud, kao predstavnik optužžene strane, pojavio Đorđe Kosanović, zastupnik kapitala ovog preduzeća, radnici su počeli glasno da negoduju i da dobacuju uvrede.

Dušan Vukadinović, jedan od bivših radnika „Magnohroma“ smatra da su prinuđeni da pravdu traže na ulici, zato što većina bivših radnika ovog preduzeća već ima izvršne presude kojima su dugovanja prema radnicima potvrđena, ali im, kako je rekao, nisu vredele ništa.

„Poražavajuće je da pravdu tražimo na ulici, a ispred suda se nalazimo kako bismo videli hoće li sud sada doneti bar jednu presudu u našu korist“, rekao je Vukadinović.

On je dodao da im je u Ministarstvu pravde rečeno da će im pomoći, ali je pitao kakva je pomoć u pitanju ako im je preporučeno da ponovo tuže sud i preporučeno da jedna pilot-tužba bude podneta u ime svih bivših radnika. https://www.youtube.com/watch?v=xK2IIb34amE&feature=youtu.be

„Država za oko 1.400 bivših radnika Magnohroma duguje oko 64 miliona dinara, pa ako budemo tužili svi pojedinačno, a presude budu u našu korist, to će za državu biti dodatni trošak od još 57 miliona“, pojasnio je Vukadinović.

Na pitanje zašto svoje proteste intenziviraju baš u vreme predizborne kampanje, kao što je bio slučaj i 2012. godine, Vukadinović odgovara da je to zato što su političari, kako kaže, u kampani „mekši“ i hoće sa radnicima da razgovaraju. https://www.youtube.com/watch?v=PXMwe-B9XJk

Oko 1.400 bivših radnika traži da im bude isplaćena i petina otpremnine koje su se odrekli kako bi „Magnohrom“ mogao da nastavi da radi i bio pripremljen za najavljenu prodaju austrijskoj kompaniji RHI, kao što je u predizbornoj kampanji 2012. najavio tadašnji vrh države.

Kako do prodaje preduzeća u međuvremenu nije došlo, a bivši radnici su saznali da su potpisi kojima se odriču dela otpremnine po zakonu nipptavni, jer on ne dozvoljava da se radnici odreknu prava koji im pripadaju, sada traže da dobiju i preostalih 20 odsto, što je oko 80.000 po radniku.

Po izlasku iz suda Pavlović je rekao da  je pretres završen i da im je sudija rekao da će presuda po tužbi biti doneta za mesec dana, a radnici koji već deveti protestuju u skupštinskoj sali tokom dana će odlučiti da li će, do donošenja presude i dalje boraviti u zgradi Gradske uprave ili će je napustiti.