POKLON IZ SIDNEJA ZA DECU IZ ENKLAVE

9. jul 2017.

Članovi ansambla „Ravna gora“ iz Sidneja, zajedno sa domaćinima iz KUD-a „Kraljevačka riznica“ priredili koncert za Kraljevčane, a deci iz kosovskog sela Sušiće, koja su bila gosti Kraljeva, u znak prijateljstva darovali  3.500 dolara

Ono što je obeležilo ovaj događaj u krajevačkom Domu vojske Srbije bilo je magijsko kolo velikih prijatelja, jer su i Kraljevčani deo priče o ansamblu „Ravna gora“ iz Sidneja i njihove turneje pod nativom „Tamo gde me srce vodi“.

Prijatelje „Riznice“, društva srpskog kluba „Bonnyrigg“, srce je dovelo čak iz 20.000 kilometara dalekog Sidneja, a 12 njihovih sjajnih igračkih parova na sceni pokazali su koliko su momcima i devojkama (od kojih je većina iz četvrte generacije naših iseljenika u tu daleku zemlju) folklor i Srbija u srcu.

Priča o prijateljstvu „Rirnice“ i „Ravne gore“ traje godinama, a ova – uzvratna poseta folkloraca iz Sidneja (Riznica je kod njih bila 2011, a onda i 2016. godine) još je jedan dokaz kako zajednički zadatak da tradiciju čuvaju od zaborava, dodatno ujedinjuje sve folklorce sveta. Možda načini na koji to rade samo naizgled deluju različito, ali i članovi Riznice, i članovi Ravne Gore znaju kako se folklor sastoji od momenata koji su toliko divni da su – neprevodivi u reči.

Kažu da malo dobrote čoveka prema čoveku više vredi nego silna ljubav prema čovečanstvu, samo rečima iskazana. Tako je i ovaj koncert imao priču o onima koji do skora nisu znali jedni za druge, a onda ih je spojilo to što je jednima pomoć uvek dobrodošla i umeju da je cene kada je dobiju, a drugi su u prilici da je pruže.

Na ovom događaju, deca iz sela Sušića u opštini Štrpce, koja su do juče bila gosti Kraljeva, od ansambla iz Sidneja dobiku su po 100 dolara. Ovu akciju, za koju je ideju dao načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, a u „Riznici“ podržali, članovi srpskog kluba „Bonnyrigg“ iz Sidneja sproveli su od srca, jer im je bilo drago da i na ovaj način, sa 3.500 australijskih dolara pomoći, mogu da pokažu svoju humanost.

Kako, prema rečima Vanje Pužića. sekretara „Crvenog krsta“ u Štrpcu, u enklavi Sušiće ima 50-oro mlađih od18 godina, za sve njih je obezbeđeno još 90.000 dinara, kako bi sva tamošnja deca, a ne samo njih 28, koliko ih je boravilo u Kraljevu, dobiti isti iznos pomoći. Ovaj dodatni novac sekretaru Crvenog krsta u Štrpcu predala je Ivana Bazić, ispred Saveta za brigu o deci i porodici Srpske napredne stranke u Kraljevu.

Bili su na ovom koncertu na istoj sceni folklorci iz Australije, jedine zemlje na svetu koja za sebe ima čitav jedan kontinent i domaćini, članovi „Riznice“ koji stalno pokazuju da „Riznica“ nije samo škrinja za čuvanje blaga, već društvo sa više od 600 članova, brojnim turnejama u zemlji i inostranstvu i prijateljstvima posejanim po celom svetu. Iz jednog takvog, rodila se i humana priča i pomoć namenjena deci koja su, prema rečima načelnika Raškog okruga Nebojše Simovića – srce Kosova.

Ako je Kosovo srce Srbije, onda su ova deca koja žive u selu sa albanskim okruženjem, srce Kosova, a mi ćemo se i dalje truditi da im pokažemo koliko je sve lakše kada imaju prijatelje – poručio je Simović.

Iako naizgled različite, svaka od ovih priča, kraljevačka, australijska i kosovska, na svoj način doprinose naporima da se od zaborava sačuvaju identitet, tradicija i vera da će jedog dana na svim srpskim prostorima, sve biti baš onako kako treba da bude.

fotografije: Foto Osmeh