LAŽNA BORBA REŽIMA PROTIV KORUPCIJE

31. mart 2016.

„U zemlji koja ima lažnu elitu sa kupljenim diplomama i borbu protiv korupcije vodi pompeznim hapšenjima, a ne pravosnažnim presudama, korupcija može samo da cveta“, smatraju u kraljevačkim Dverima

Spektakularne osude onih koji su hapšeni ili privođeni i borba protiv korpcije, kao teme koje su Aleksandra Vučića dovele na vlast 2012. godine i obezbedile mu opstanak na vrhu države 2014. godine, ostale su samo prazna priča, ocena je Srpskog pokreta Dveri.

„Od svega je ostala samo podignuta ruka kojom Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, nazdravlja Miroslavu Miškoviću, koji je bio najveći „plen“ vlade predvođene Aleksandrom Vučićem u borbi protiv korupcije“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Dragan Vesović, član Predsedništva ovog pokreta.

Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcui kandidat za odbornika na listi kraljevačkih Dveri rekao je da je i sam bio „učesnik“ do danas najveće korupcionaške afere u Srbiji, pod nazivom „Indeks“ na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

„Bio sam „učesnik“ tako što ukazivao na aferu čiji pipci sežu i do našeg grada i nekadašnjih vršioca vlasti u Kraljevu, pa sam zbog nerada suda i tužilaštva ostao bez posla, da bih posle dobijene sudske presude bio vraćen na fakultet“, kaže Čvorović.

Prema njegovim rečima, upravo afera „Indeks“ i njen trenutni status najbolje govore da je borba protiv korupcije koju vodi Aleksandar Vučić  samo privid.

„Mi inače živimo u zemlji u kojoj je sve privid: privid su vojna neutralnost, ekonomska stabilnost, investicije, borba protiv korupcije“, smatra Čvorović.

On je podsetio da je premijer, čestitajući novu 2016. godinu, kako Čvorović kaže, iz populističkih razloga bombastično najavio aferu „Rezač“, kao do tada najveću aferu u našoj zemlji, zaboravljajući na aferu „Indeks“ koja je, prema mišljenju Čvorovvića, po broju krivičnih dela koja se stavljaju na teret grupi od devet optuženih, veća od afere „Rezač“.

„Protiv korupcije se ne bori vođenjem pretkrivičnih postupaka tako što se pred medijima hapse i pritvaraju ljudi, već pravosnažnim presudama koje su donete u suđenjima koja se odvijaju u razumnom roku i vode se oduzimanjem imovine stečene vršenjem krivičnog dela“, poručio je Čvorović, podsetivši da je u aferi Indeks trenutno zastarelo 31 krivično delo.

Optuženi su na teret budžeta Srbije do sada, samo za sudske troškove za 31 krivično delo, naplatili oko 50.000 evra.

„Nisu naplatili i naknadu štete za neosnovana pritvaranja i krivična gonjenja, a ukoliko dođe do zastarevanja svih krivičnih dela, iznos sudskih troškova koje će potraživati optuženi, izneće oko milion evra, što će platiti građani Srbije“, reči su Čvorovića.

On je dodao da je i za vreme prethpdne vlasti bilo samo 27 dana suđenja i da je takav trend nastavljen i pored, kako je rekao, očiglednih dokaza u vidu prikrivenog policijskog islednika i svima poznatih fotografija univerzitetskih plavuša koje od njega primaju novac za prodate ispite. Čvorović podseća i na slučaj Caneta Subotića koji je zastareo posle 10 godina.

„Cane Subotić, koji se pominje kao jedan od organizatora raskola u Srpskoj radikalnoj stranci i finansijskih stubova eurofilne vlasti Aleksandra Vučića, ostao je nedodirljiv za sudsku pravdu i, verovatno će naplatiti milionske iznose za sudkse troškove i naknadu štete zbog „neosnovanog krivičnog gonjenja“ na teret budžeta Srbije, odnosno iz džepova opljačkanih građana“, ističe Čvorović.

On je, kako je rekao, nekoliko godina bio član Komisije za statut i upravu lokalne samouprave, pa iz iskustva može da kaže da su statuti javnih preduzeća u Kraljevu, „krojeni“ prema budućim kandidatima, što je jedan od oblika zloupotrebe službenog položaja.

„Uslovi školske spreme su „spuštani“ prema kandidatu, a u promenama statuta je falila samo fotografija kandidata“, ocenuje Čvorović i dodaje kako se, kad se pogledaju spiskovi odbornika koje su prijavile stranke, posebno SNS i SPS, mogu videti lažne biografije, lažne diplome „diplomiranih“ pravnika i ekonomista, iako se radi o strukovnim studijama, gde su fakulteti neovlašćeno davali zvanje „diplomirani“, iako su strukovne studije u novom sistemu Bolonjskog obrazovanja, koji ne zna za diplomirane.

Da li će takvi, sa lažnim diplomama, kakav je i predsednik Republike Tomislav Nikolić, ovde voditi borbu protiv korupcije, pitao je Čvorović. i sam odrečno odgovorio.

„U sistemu urušenog obrazovanja, posebno pravničkog i urušenog sistema sudske vlasti, u zemlji koja ima lažnu elitu sa kupljenim diplomama i borbu protiv korupcije vodi pompeznim hapšenjima, a ne pravosnažnim presudama, korupcija može samo da cveta“, zaključio je Čvorović.