12. jul 2017.
Prisustvo azijske voćne mušice, koja umanjuje rod, potvrđeno je u Novom Selu u opštini Vrnjačka Banja; stručnjaci prate situaciju na terenu i redovno uzimaju uzorke koje šalju na dalje analize
Nova vrsta insekta, azijska voćna mušica, do prošle godine nepoznata u Srbiji, može da nanese veliku ekonomsku štetu, pre svega kod jagodičastog i koštičavog voća. Nakon analiza, prisustvo azijske voćne mušice, potvrđeno je u Novom Selu u opštini Vrnjačka Banja. Stručnjaci prate situaciju na terenu, i redovno uzimaju uzorke koje šalju na dalje analize.
U malinjaku na oko hektar i po površine Srećko Gočanin i ove godine očekuje dobar rod. Berba je svakodnevna, a osiguran je i otkup. U ovom malinjaku za sada nije primećena azijska voćna mušica.
– Imamo malinara koji to otkupljuje bez problema, hladnjačara, ali što se tiče te mušice koja se pojavila, videćemo šta će biti, stručnjaci su na terenu ovde – kaže Srećko Gočanin iz Novog Sela, koji dodaje da se u njegovom malinjaku još nije pojavila mušica.
On očekuje dobar rod, oko 120 do 130 kilograma malina po aru.
S obzirom na veličinu azijske voćne mušice, nemoguće je primetiti je na plodu.
– Poljoprivredno-stručna služba iz Kraljeva sprovodi monitoring Drosophile suzukii, na više lokacija i na nekloliko voćnih vrsta – kaže Vladimir Kostić, dipl. inž. Poljoprivredno stručne službe Kraljevo.
– Postoje mehaničke, hemijske i biološke mere borbe protiv ove štetočine. Te biološke su predatori koji se još uvek ispituju. Mehaničke su najbolje i podrazumevaju masovno izlovljavanje sa imrovizovanim lovnim klopkama, pri čemu se sipa antraktant 150 ml crnog vina, 150 ml jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta – kaže Vladimir Kostić.
Klopke se pregledaju na sedam dana i svi sumnjivi i manje sumnjivi uzorci se šalju u Centar prognozno izveštajne službe, gde se vrši detaljna determnacija, kaže Vladimir Kostić, stručnjak PSS Kraljevo.
Za sada nema registrovanog insekticida, tako da je i način borbe protiv azijske voćne mušice otežan. Ekonomska šteta može da se utvrdi tek u hladnjačama i to nakon zamrzavanja plodova.
pripremili: Snežana Špica i Zoran Sarić
izvor: RTS