INSEKT ŠTETOČINA U NOVOM SELU?

12. jul 2017.

Prisustvo azijske voćne mušice, koja umanjuje rod, potvrđeno je u Novom Selu u opštini Vrnjačka Banja; stručnjaci prate situaciju na terenu i redovno uzimaju uzorke koje šalju na dalje analize

Nova vrsta insekta, azijska voćna mušica, do prošle godine nepoznata u Srbiji, može da nanese veliku ekonomsku štetu, pre svega kod jagodičastog i koštičavog voća. Nakon analiza, prisustvo azijske voćne mušice, potvrđeno je u Novom Selu u opštini Vrnjačka Banja. Stručnjaci prate situaciju na terenu, i redovno uzimaju uzorke koje šalju na dalje analize.

U malinjaku na oko hektar i po površine Srećko Gočanin i ove godine očekuje dobar rod. Berba je svakodnevna, a osiguran je i otkup. U ovom malinjaku za sada nije primećena azijska voćna mušica.

Imamo malinara koji to otkupljuje bez problema, hladnjačara, ali što se tiče te mušice koja se pojavila, videćemo šta će biti, stručnjaci su na terenu ovde – kaže Srećko Gočanin iz Novog Sela, koji dodaje da se u njegovom malinjaku još nije pojavila mušica.

On očekuje dobar rod, oko 120 do 130 kilograma malina po aru.

S obzirom na veličinu azijske voćne mušice, nemoguće je primetiti je na plodu.

Poljoprivredno-stručna služba iz Kraljeva sprovodi monitoring Drosophile suzukii, na više lokacija i na nekloliko voćnih vrsta – kaže Vladimir Kostić, dipl. inž. Poljoprivredno stručne službe Kraljevo.

Postoje mehaničke, hemijske i biološke mere borbe protiv ove štetočine. Te biološke su predatori koji se još uvek ispituju. Mehaničke su najbolje i podrazumevaju masovno izlovljavanje sa imrovizovanim lovnim klopkama, pri čemu se sipa antraktant 150 ml crnog vina, 150 ml jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta – kaže Vladimir Kostić.

Klopke se pregledaju na sedam dana i svi sumnjivi i manje sumnjivi uzorci se šalju u Centar prognozno izveštajne službe, gde se vrši detaljna determnacija, kaže Vladimir Kostić, stručnjak PSS Kraljevo.

Za sada nema registrovanog insekticida, tako da je i način borbe protiv azijske voćne mušice otežan. Ekonomska šteta može da se utvrdi tek u hladnjačama i to nakon zamrzavanja plodova.

pripremili: Snežana Špica i Zoran Sarić

izvor: RTS