KRALJEVAČKOJ BOLNICI STIŽE POMOĆ

20. jul 2017.

Prema odobrenju Ministarstva zdravlja, u skladu sa kadrovskim planom, do kraja godine u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, zaposliće se 65 medicinskih sestara i tri lekara

Lekarima i medicinskim sestrama u kraljevačkoj bolnici stiže, takoreći, hitna pomoć. Prema kadrovskom planu o zapošljavanju lekara i medicinskih sestara, od nadležnog ministarstva ovoj ustanovi odobreno je najviše 1.120 zaposlenih, što znači da se bez naknadnih dozvola Vlade Srbije može primiti još 68 medicinskih radnika.

Tako ćemo da kraja godine primiti 65 medicinskih sestara i tri lekara. Konkurs za prijem lekara je već u toku, a uskoro će biti raspisan i za medicinske sestre. Pored toga, početkom sledeće godine, i u naredne dve, počeće da se sa specijalizacije vraćaju naši lekari, a tamo ih je trenutno dvadeset. Tako ćemo nekako uspeti da ublažimo posledice ranije neplanske kardovske politike – kaže Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu.

Inače, ovo kadrovsko pojačanje dolazi u pravi čas, jer ovdašnji lekari poslednjih dve, tri godine u proseku obave 50 odsto više intervencija, nego što je normativima predviđeno, a recimo dve medicinske sestre na hirurgiji brinu o četrdesetak pacijenata. Na gotovo svakom odeljenju nedostaje i lekara i medicinskih sestara, a najteža situacija je na ortopediji, pulmologiji, radiologiji… Primera radi, na odeljenju ortopedije rade samo tri lekara, zbog odlaska dvojice u privatni sektor, a jednog u penziju, ali broj operacija se nije smanjio. Čak ih je i više nego u sličnim medicinskim centrima.

Inače, na tržištu rada u Kraljevu na posao čeka oko 50 lekara i skoro tri stotine medicinskih sestara. Direktor bolnice, iako zadovoljan odobrenim brojem novih zapošljavanja, kaže da će istrajati zarad odobrenja prijema još lekara.

U međuvremenu ćemo nastaviti sa racionalizacijom kada je u pitanju zaposleno takozvano nemedicionsko osoblje. U ovoj ustanovi, za poslednjih godinu dana prvi put je taj procenat u odnosu na ukupan broj radnika smanjen za desetak odsto i sada iznosi oko 18 procenata. Sve to činimo da bi mogli da primimo još lekara, ne samo da bi rasteretili postojeći kadar, već i da bi povećali kvalitet usluga i smanjili period čekanja – kaže dr Zoran Mrvić, direktor bolnice u Kraljevu.

On je još na naše pitanje o kriterijumima prilikom prijema novih radnika napomenuo  da će se prevshodno voditi računa o stručnosti kandidata, pa sledi  period čekanja na posao, socijalna i porodična situacija i da na to neće uticati stranačko ili političko opredeljenje…

sutor: M. Dugalić

izvor: „Politika“