SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

28. jul 2017.

Čini se kao da je odlukom komisije malo ko zadovoljan: trojica većnika bili su uzdržani, neki predstavnici medija u Kraljevu smatraju da su im projekti zasluživali više, a predsednica komisije kaže da novac nikada ne može da bude potpuno pravedno raspoređen

Bilo je na današnjoj sednici Gradskog veća, na kojoj je usvojeno Rešenje o raspodeli sredstava iz budžeta grada Kraljeva za medijske projekte u ovoj godini, na svim stranama različitih mišljenja, pa je i rezultat glasanja za predlog rešenja komisije bio 6:3. Uzdržanost trojice većnika gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić objasnio je njihovim nezadovoljstvom što na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, večnici biraju samo članove Komisije i to na predlog medijskih udruženja:

Komisija potpuno nezavisno odlučuje o projektima i na kraju se pred većnicima nađe rešenje koje mogu ili da prihvate, ili da odbiju, a nemaju nikakvu mogućnost da predlog menjaju. Na kraju se kritika medija odnosi samo na članove Gradskog veća ili na gradonačelnika, a većnici to, jednostavno, ne žele.

Na konkurs su prispela 34 projekta, a za 21 odobren projekat, opredeljeno je ukupno 14.250.000 dinara. U komisiji su bili novinari Biljana Pekušić, Kosta Garić i Nenad Čaluković. Najviše novca, skoro 10,5 miliona dinara dobile su četiri televizije:  regionalna RTV Kraljevo, lokalne TV Melos i Kraljevačka televizija i kablovska TV Mix (računajući i njihove produkcije, radio stanice i novine). Ostatak su podelile ostale radio stanice, jednan magazin i nekoliko portala.

Prema rečima predsednice komisije Biljana Pekušić, osnovni kriterijum u odlučivanju bio je značaj i kvalitet projekta. Ali, komisija je, rekla je, vodila računa i o kriterijumu gledanosti, slušanosti, čitanosti i pokrivenosti područja određenog medija. Iako na internetu postoje načini da se to precizno utvrdi, predsednica komisije nije umela da objasni koje merilo su članovi Komisije koristili, pa je na sednici Gradskog veća, od strane novinara izražena sumnja da je, možda, upravo taj kriterijum poslužio da komisija bude naklonjenija nekim proejktima, odnosno medijima,  možda i pod pritiskom vlasti. Da je bilo eventualnog političkog uticaja na odluke komisije, Pekušić je apsolutno negirala.

Merili smo da izbalansiramo, da nijedan kriterijum ne bude presudan. Uvek primedbi ima i nikada to ne može da bude raspodeljeno, da ne kaže, pravedno, odnosno onako kakko bi svima odgovaralo. To je naša odluka, a ona je podložna I kritici – rekla je Pekušić

Uz kraljevačke medije, 800.000 hiljada dinara dobio je i ,,Internet grup d.o.o.“ iz Novog Beograda (na internetu nalazimo podatak da je jedna od njihovih poslovnih celina portal telegraf.rs) za projekat ”Promovisanje ekonomskih i kulturnih aktivnosti grada Kraljeva”.

Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva najavio je da će novac medijima na račune biti prebačen uskoro, kada stručne službe završe svoj deo posla. Prema njegovim rečima, iako je za njih izdvojeno manje od 0,5 procenata od ukupne budžetske sume) nije realno da lokalni mediji očekuju neku dodatnu novčanu podršku iz eventualnog budžetskog rebalansa u ovoj godini.

Kraljevo je, prema teritoriji najveća opština u Srbiji i mnogo je novca potrebno za realizaciju raznih komunalnih i drugih projekata koji su, takođe, od javnog značaja – pojasnio je Terzić.

foto: Zoran Ljubojević

2 komentara za naslov “SUFINANSIRANJE MEDIJSKIH PROJEKATA

  1. . [b]Dajte vulovicu i zoranu maricicu za prevoz malo posto dajete simovicu za televiziju[/b]

  2. . Dajte malo novca vulovicu iz kg i zoranu maricicu koji je unistijo prevoznike u kraljevu posto dajete simovicu za televiziju a dom drustveni ste poklonili melosu zoranu neradniku i coveku koji zivi na foru citav zivot

Comments are closed.