PREKO PROJEKATA DO NADOKNADE ŠTETE

28. jul 2017.

Kraljevo će sa još devet jedinica lokalne samouprave aplicirati preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, za sredstva države namenjena nadoknadi štete od poplava i popravci saobraćajnica

Većnici su danas doneli i Predloga zaključka za sednicu skupštine grada o usvajanju Izveštaja o proceni štete Komisije za procenu štete od elementarnih nepogoda-klizišta, odrona, erozija, zemljotresa i poplava, nakon elementarne nepogode-bujičnih poplava u junu 2017. godine.

Gradonačelnik Predrag Terzić je podsetio da je Kraljevo tokom prošlog meseca doživelo u više navrata elementarne nepogode i da je usled toga došlo do velike štete, najpre na nekategorisanim putevima.

Stoga smo usvojili Izveštaj i grad Kraljevo će sa još devet jedinica lokalne samouprave aplicirati preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, za dobijanje određenog iznosa sredstava, kako bismo tako uspeli da nadoknadimo štetu onim ljudima koji su je pretrpeli odnosno da popravimo saobraćajnice i druge objekte javne namene. Nadam se da ćemo naići na razumevanje Vlade – izjavio je Terzić.

Na sednici Gradskog veća razgovarano je i o tome da je posle poplava 2014. godine grad u potpunosti ukinuo Fond solidarne stambene izgradnje, a sva sredstva koja su se nalazila na računu (60 miliona dinara), preusmerio kao pomoć poplavljenima.

Tada je svako domaćinstvo dobilo po 120.000 dinara. Problem je nastao kada država nije želela da građanima Kraljeva, kao što je u drugim gradovima i opštinama u Republici Srbiji, sa obrazloženjem da su oni već dobili određena budžetska sredstva, isplati novac. Tako su građani Kraljeva dobili manje sredstava u odnosu na druge građane u Republici Srbiji, a sa druge strane, grad je ostao bez 500.000 evra budžetskih sredstava. Bili smo dvostruko diskriminisani, i kao građani i kao grad – podsetio je gradonačenik Kraljeva.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava upravo iz tog razloga pokušava da preko projekata dobije određena sredstva od države, kako se više ne bi dogodilo da grad angažuje gradska budžetska sredstva, a da se posle toga ispostavi da država ne želi da da novac građanima Kraljeva.

 

1 komentar za naslov “PREKO PROJEKATA DO NADOKNADE ŠTETE

  1. . Nije baš diskriminacija nego je gradsko veće na svoju ruku podelilo novac ne čekajući odluku Vlade . Motiv takvog poteza ..e to je pravo pitanje gospodin Terziću?

Comments are closed.