BRZINSKI DISPLEJI – NAREDNE SEDMICE

12. april 2016.

Merači brzine biće postavljeni u ulici Jovana Deroka, Dositejevoj i Žičkoj* Od početka godine na teritoriji grada poginula samo jedna osoba

Gradski Savet za bezbednost saobraćaja najavljuje da će uvođenje video nadzora na gradskim saobraćajnicama krenuti, najverovatnije posle rebalansa lokalnog budžeta za ovu godinu, dok će brzinski displeji biti postavljeni tokom naredne sedmice.

„U toku su poslednje radnje povezivanja brzinskih displeja na izvor napajanja, posle čega će oni početi da rade“, rekao je Nenad Marković, predsednik Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja.

Brzinski displeji će, kako je rekao, biti postavljei u ulicama Jvana Deroka (bivša ulica Đure Đakovića, pored konfekcije „Rudnik“) u Dositejevoj  i u Žičkoj ulici (u prvom njenom delu na pravcu Žičkog puta, koju koristi veliki broj učenika).

Od formiranja Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja u ovom sazivu (novembar 2012. godine) nisu zabeleženi podaci koji više ohrabruju. Marković je izneo podatak da je za prva tri meseca na teritoriji koju pokriva lokalni Savet za bezbednost saobraćaja poginula samo jedna osoba. Za prvih deset meseci prošle godine poginulo je 10 lica. Onda je samo za poslednja dva meseca na našim putevima stradalo još šest osoba, ali je u ukupnom zbiru broj stradalih u Kraljevu bio manji u odnosu na 2014. godinu.

Srbija je od 2012. do 2014. godine imala neprekidan trend smanjivanja broja nastradalih. Tokom  2014. na putevima Srbije poginulo je 536 ljudi, ali je 2015. godina bila značajnog porasta broja poginulih. Nezvanično, tokom prošle godine poginulo je 90 ljudi više nego 2014, ali je Kraljevo i tokom te teške godine imalo pad broja žrtava.

„Tamo gde radite, imate efekte, tamo gde ne radite – efekata nema“, poručio je Krsto Lipovac, šefa Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, uporedivši bezbednost saobraćaja sa cvećem jer, kako je rekao: „Džabe ste ga zalivali pet dana, ako dva dana preskočite, ono će da uvene“.