Treba nam investitor i za treću fabriku

23. mart 2018.

“Očekujem da će kompanije koje su kupile dve celine “Magnohrom” pokrenuti proizvodnju, ali je važno da bude prodata i najvažnija, treća celina, uzdamo se u pregovore vlade i predsednika sa investitorom”, kaže gradonačelnik Kraljeva

Prodaja Fabrike elektrotermičkih proizvoda i Fabrike terom i smolom vezanih opeka kraljevačkog “Magnohroma” je veoma dobra vest za građane Kraljeva, ocenjuje gradonačelnik Predrag Terzić.

On podseća da je “Magnohrom” nekada imao oko 6.000 zaposlenih, koji su zbog neuspelih privatizacija ostali bez posla, a samo u jednom danu 2002. godine, 2.000 radnika ostalo je bez svog parčeta hleba.

Očekujem da će kompanije koje su kupile “Magnohrom”, “Nelt” i “Malbex WBI” zaposliti mlade ljude iz Kraljeva i da će pokrenuti proizvodnju – izrazio je svoju nadu Terzić, ocenjujući da je sada, za sve one koji traže posao, najbitnije da li će biti prodata i Fabrika vatrostalnih materijala, koja je bila glavna fabrika nekadašnjeg giganta.

Gradonačelnik Kraljeva poručio je da sada od vlade i predsednika Srbije očekuje da završe razgovore sa potencijalnim investitorom, koji će, kako je rekao, u Kraljevu započeti proizvodnju i zaposliti Kraljevčane.https://www.youtube.com/watch?v=1wFFP-OHYmw

Dva-tri meseca, pre ili kasnije, ne znači ništa, bitno je da dobijemo dobrog strateškog partnera, a ne da, kao nekada, fabriku privatizuju indijski investitori, koji su isekli peći i ljude oterali sa posla – naveo je Terzić.

On je dodao kako, ipak, svi treba da znaju da, na mestu nekadašnjeg “Magnohroma” nikada više neće biti fabrika sa 6.000 radnih mesta.

Tehnološki smo zaostali za poslednje dve decenije, a nekadašnji majstori su, ili otišli u penziju, ili su pronašli drugi posao – smatra gradonačelnik Terzić.

Sa predstavnicima preduzeća “Nelt” iz Dobanovaca, koja je kupila Fabriku elektrotermičkih proizvoda i sa predstavnicima i kompanije “Malbex” WBI iz Beograda, kako je naveo, još nije razgovarao, ali je poručio da im želi – sve najbolje.