ČEMU TAJNOVITOST?

piše Dragan Bajović

Ponadao sam se da će bar ovaj sinoćnji Teleton biti transparentniji, ali su gledaoci i učesnici ostali bez informacije koliko je tačno para prikupljeno;  zašto organizatori, u ovo kompjutersko doba,  ostavljaju bilo kakav prostor za sumnju? 

Humanost je sinoć ujedinila građane Srbije koji su masovno učestvovali u Teletonu „Blic fondacije“ i RTS-a. Cilj je postignut. Obezbeđen je novac da svako od 56 porodilišta u Srbiji dobije aparat za proveru sluha kod beba”, objavljuje današnji Blic.

Akcija je, zaista, za svaku pohvalu. Ipak, ima u tim akcijama (gledao sam i ranije Teletone) nečeg što bi kod svakog iole promućurnijeg građanina izazvalo sumnju. Uvek je, naime, bila tajna, a da se ne zna zašto bi to trebalo kriti, koliko je tačno novca prikupljeno. Promućurni građanin će, zbog te tajnovitosti, dalje pomisliti da tu ima nekih nečasnih radnji, da se sa novcem ne raspolaže baš onako kako je gromoglasno najavljivano. 

Ipak, naleteo sam, opet u Blicu, na jedan odokativni podatak.“Bilo je sinoć, (24. maja – pimedba autora) ,više od 9.000 poziva i 50.000 SMS poruka. Pa, kome je volja, neka računa. RTS, u čijem su studiju u Košutanjaku odvijao Teleton, nešto je preciznija. Ona u 55 minuta posle ponoći objavljuje da je bilo  9.955 poziva i 47.788 poruka, ali ni taj drugi organizator, RTS, ne nagoveštava koliko je to u dinarima, već, kao i „Blic“  konstatuje da je „prikupljen novac za opremanje svih 56 porodilišta neophodnim aparatima za dijagnostiku sluha novorođenčadi”.

Ponadao sam se da će bar ovaj poslednji Teleton biti transparentniji, da će gledaoci i učesnici saznati koliko je tačno para prikupljeno. Međutim, evo, kao i ranije, čitamo na sajtovima organizatora da je cilj postignut, da su građani Srbije, „i sami siromašni“, pokazali veliko srce. Na sajtu „Blica“ pročitaćemo da su „zvali  svi odredapenzioneri, deca, žene, muškarci…“ Zanimljivo je da se penzioneri, otkako su im nepravedno i, sasvim verovatno, neustavno smanjene penzije stavljaju uvek u prvi plan, a deca odmah iza njih. Mada je nejasno kako su to deca i od čijeg novca pozivala Teleton. Sasvim mala deca obično nemaju nikakva primanja, a u Srbiji ne mogu da zarađuju čak ni deca od po tridesetak godina.

S obzirom da je pomoć prikupljana za novorođenčad, možda baš i nije dobar trenutak, ali, ipak, moram da podsetim na brojne malverzacije u vezi sa humanitornim pomoćima i na fondacije koje su se registrovale kao humanitarne, pa se posle, kada je već prikupljen popriličan novac, ispostavilo da je taj novac potrošen na neke druge stvari, pa čak i na luksuz.

Zato mi nije jasno zašto organizatori Teletona, u ovo kompjutersko doba, kada se sve u deliću sekunde može izračunati, ostavljaju bilo kakav prostor za sumnju koliko je novca prikupljeno. Gledao sam pre dve-tri godine Teleton na Hrvatskoj radio-televiziji. Na kraju emisije objavljen je podatak o broju poziva i sms-ova, ali i onaj koji svakog normalnog gledaoca najviše zanima, dakle, koliko je to u kunama. Ali ne samo u kunama. Na HRT-u smo saznali koliki je to iznos tačno u lipu.