U subotu – svi na Maglič (VIDEO)

20. maj 2019.

Turistička organizacija Kraljevo 25. maja treći put organizuje šestočasovni muzičko-scenski spektakl Maglič FEST sa ciljem da promoviše najlepšu tvrđavu u Srbiji Maglič, na kojoj ponovo očekuju nekoliko hiljada posetilaca

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici Turističke organizacije Kraljevo pozvali su sve zainteresovane na treći Maglič Fest, 25. maja od 12 do 18 časova u istoimenoj tvrđavi, na 25 kilometru magistralnog puta Kraljevo – Raška.https://www.youtube.com/watch?v=o615bt0AXqg

Da osete srednjovekovni duh Srbije moći će, kažu, svi posetioci, a od programa, direktorka Turističke organizacije Kraljevo najavila je nastup glumice Gorice Popović, a na samom vrhu tvrđave Maglić –  koncert Neše Galije

Posetioci će moći da vide srednjovekovni bazer, vitepke družine, šatore i opremu, akrobatske tačke sa vatrom, stare zanate, a priredićemo i bogat program za decu sa brojnim iznenađenjima. Mislili smo i na dame, pa će na samom vrhu tvrđave biti organizovana i modna revija kreatorke Nataše Župac u srednjovekovnim haljinama – najavila je Miroslavljević.

https://www.youtube.com/watch?v=bDRAzNWIRDM&t=3s

Ona je dodala da meteorolozi za subotu 25. maj najavljuju lepo vreme i pozvala je zainteresovane da se do subote prijave u Turističkoj organizaciji, gde mogu da preuzmu kartu. Platiće samo prevoz – 200 dinara, jer ni ove godine neće biti naplaćivane festivalske ulaznice.

Broj autobusa zavisiće od broja prijavljenih, a polazak je predviđen sa autobuskog stajališta pored Doma društvenih organizacija u 10.30, a povratak u 18.00. Zbog ograničenog parkinga i najavljenog dolaska posetilaca iz Beograda i Lazarevca, preporuka je da Kraljevčani koristite organizovan autobuski prevoz na relaciji Kraljevo- Maglič i nazad.

Igor Tešić, PR Turističke organizacije Kraljevo najavio je ove godine rekordan broj vitezova (više od 100 iz cele Srbije) i 20-ak viteških družina, a među njima su: Zmajeva griva iz Niša, Viteška družina Beli Orlovi iz Beograda, Red Zmaja iz Gračanice, Vitezovi vijvode Prijezde iz Stalaća, Zlatna zora iz Beograda, Udruženja Crni  medved – žuta sova iz Vranjska Banje…

Publika će imati priliku da vidi 15 borbi sa različitim vrstama oružja: kratke sekire, luk i strele, buzdovani, jednoručni mačevi, dvoručne sekire, vulz, helebarde i borbeni malj-čekić. Na kraju će biti spektakl u kojem će učestvovati 30-ak vitezova – istakao je Tešić, izrazivši zadovoljstvo što su viteške družine prepoznale značaj Maglič Festa.

https://www.youtube.com/watch?v=iz4uxPnELa0&t=4s

Pored viteških borbi i sjajne muzike, posetioci ce moći da uživaju i u mnogobrojnim atrakcijam: akrobate sa vatrom, streličarstvo, bacanje sekire i noža, a i sami će moći da se oprobaju u tim veštinama. Posetioci će moći da vide kovačku vatru, posao kožara, soklara i jastrebara, a prvi put na Maglič festu i – konje.

Prošle godine na Maglič festu bilo je nekoliko hiljada ljudi, a ove godine organizatori očekuju još više posetilaca. Most podno Magliča će, kako navode u Turističkoj organizaciji, biti “utegnut” tako da može da izdrži prelazak manjih grupa – do petoro ljudi u isto vreme.